Kadına şiddet tasarısı alt komisyona sevk edildi
TBMM Adalet Komisyonu, kadına şiddet uygulayan kişilere karşı hazırlanan kanun tasarısını, alt komisyona sevk etti.
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu, kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan kanun tasarısını, alt komisyona sevk etti.
Adalet Komisyonunda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı, aynı yöndeki kanun teklifleriyle birleştirilerek görüşüldü.
Geçirdiği rahatsızlığın ardından ilk kez komisyonu yöneten Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, öncelikle teklif sahiplerine söz verdi.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Medeni Kanun'da nafakanın nereye ödeneceği konusunda netlik bulunmadığına işaret ederek, bu konuya ilişkin kanun teklifi verdiğini belirtti. Nazlıaka, kadınların her ay nafaka için adliyeye gittiğini, 100-400 liralık ödenek için en az 5 lira ulaşım ücreti ödediğini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kanunun aileyi koruduğunu, nikahsız olanların da korunmasını amaçlayan bir kanun teklifi verdiğini ifade etti.
Hükümet adına söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, tasarının görüşüldüğü Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda, "ihbar olduğunda Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda olduğu için çıkarılan hükümlerin yeniden konulması, eğitim kısmının ilave edilmesi, Başbakanlığa giden metnin özünün korunması" konularında mutabakata vardıklarını anlatarak, komisyonun, kanun yapma tekniğinden dolayı çıkarılan kesimlerin, yeniden konulması yönünde bir raporu Adalet Komisyonuna sunacağını ifade etti.
Tasarıda 8 Mart beklentisi
Bakan Şahin hızlı bir alt komisyon çalışmasıyla tasarının, 8 Mart'tan önce parlamentoda yasalaşabileceğini vurgulayarak, "Parlamento bunu başarabilir. Şiddetle mücadelede, bu parlamento bunu başardı diyeceğimiz başarı hikayemiz olsun. Mümkünse 8 Mart'ta, parlamento, ülkenin kadınlarına bunu armağan etsin" diye konuştu.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, tasarının olgunlaştırılmasını; isminin 'kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunması' olmasını önerdi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadınların tasarıyı beklediğini ancak tasarıda kadın erkek eşitliğini esas alan bir uygulama bulunmadığını iddia etti. Tuncel, tasarıda bireylerin korunmasına ilişkin tanımların çok genel geçer olduğunu, bazı ailelerin imam nikahlı ya da nikahsız birlikte yaşadığını, bunların da şiddet gördüğünü anlattı. Tuncel, 'eşcinsellerin sorun yaşadığını, transkadınların öldürüldüğünü" ifade ederek, "Bunu, aile kurumunda nereye koyacaksınız?" diye sordu.
(AA)