Kadınlar sağlıkta da erkeğin gerisinde

Kadınlar, yaşamlarını erkeklere göre daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), "Kadın ve Sağlık" raporunun, dünya üzerinde birçok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Dağlı, DSÖ'nün "Kadın ve Sağlık" raporunun, kadınların erkeklerle aynı sağlık sorunlarını paylaşmalarına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşıyor görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğunu dile getirdi. Dağlı, "Rapor, dünya üzerinde birçok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde bulunduğunu gösteriyor" dedi.

Düşük sosyo-ekonomik düzeydeki ülkelerde var olan sosyal normların, kadınların ve kız çocuklarının sosyal olarak aşağılanmasına neden olduğunu anlatan Dağlı, bu durumun sağlıkta eşitsizliği ve kadına özgü sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Dünyadaki 3,3 milyar kadının sadece yüzde 15'inin yüksek gelirli ülkelerde hayatlarını sürdürdüğünün, geri kalanın ise orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşadığının belirlendiğini belirten Dağlı, "Her üç kadından birinin düşük gelir düzeyli ülkede bulunduğunu gösteren rapor, ekonomik olarak güçlü olmayan ülkelerde yaşayan kadınların çoğunun önlenebilir hastalıklara tutulduğunu ve yaşamlarını kaybettiklerini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Ölüm nedenleri arasında sigara 4. sırada

Dağlı, DSÖ'nün raporunun, sigaranın kadın sağlığı üzerindeki risklerine de dikkat çektiğini bildirdi.

Rapora göre, dünyada 20-59 yaş grubundaki kadınların en önemli ölüm nedenlerini sırasıyla AIDS, doğumla ilgili sağlık sorunları, kalp hastalıkları ve beyin felcinin oluşturduğunu anlatan Dağlı, sigaranın kadın sağlığı açısından önemli bir risk faktörü olduğuna dikkati çekti.

Kadınların ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada sigaranın gösterildiğini ifade eden Dağlı, şunları kaydetti:

"Dünyada sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. Sigarayı bırakan veya sigara nedeniyle ölen müşterilerinin yerine yenilerini arayan sigara endüstrisinin, kadınları ana hedef olarak belirlemesiyle erkekler arasında sigara içme oranları düşüşe geçerken kadınlarda hızla artıyor. Dünyada en ciddi önlenebilir risk faktörlerinden biri olan sigaranın, kadın ölümlerinin yüzde 6'sından sorumlu olduğunu gösteren DSÖ raporu, sigara içmenin, kadınlarda kronik solunum hastalıklarının yüzde 42'sine, kardiyovasküler hastalıkların yüzde 10'una yol açtığını ortaya koyuyor. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71'inin sigaradan kaynakladığı dünyamızda, acil önlem alınmazsa 20 yaş ve üzeri kadınlarda 2004 yılında 1,5 milyon olan ölüm sayısının, 2030 yılında 2,5 milyona çıkacağını gösteren rapor, bu ölümlerin yüzde 75'ine yakın kısmının orta-düşük gelir seviyesindeki ülkelerde olacağını bildirdi."

DSÖ'nün, genç kızlar arasında artan sigara kullanımına da dikkat çektiğini anlatan Dağlı, "sigaranın zararlarının cinsiyet ayrımı olmadan anlatılması, kadınlarla erkeklerin cinsiyete bağlı sigaranın riskleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini" vurgulayan raporun, genç kızlara yönelik artan sigara reklamlarına da işaret ettiğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur da, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de gebelerin yüzde 8'inin hamilelikleri süresince hiç bir tıbbi bakım görmediklerini ileri sürdü.

Bu oranın kırsalda yüzde 15,7, kentlerde ise yüzde 1,1 olduğunu savunan Akdur, "Bu oran refah düzeyi en düşük grupta yüzde 23,5'e yükseliyor. Daha açık bir anlatımla refah düzeyi düşük dört anne adayından biri gebeliği süresince hiçbir tıbbi bakım görmüyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir