Kadir Has 'butik' kalacak

Gentleman'ın mart sayısına iş dünyasının centilmeni Can Has konuk oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aylık Gentleman Dergisi, mart sayısında Kadir Has Vakfı'nın başkanı Can Has'ı kapağına taşıdı.

Rezan Has Müzesi'nde sergilenen Türkiye'deki en geniş koleksiyonlardan birinin sahibi, 2007 yılından bu yana Kadir Has Vakfı'nın yöneticisi, iş dünyasının şık ve karizmatik centilmeni Can Has, eğitim ve sanatla dolu dünyasının kapılarını Gentleman'a açtı. Kadir Has Üniversitesi'ni

"butik üniversite" olarak tutmak istediklerini anlatan Has, 25 olan ilköğretim okullarının sayısını da 30'a çıkarmayı hedefliyor. Can Has vakıf, üniversite, müze ve kendisi ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

1954 yılında İstanbul'da doğan Can Has, Işık Lisesi'ni bitirdikten sonra sekiz ay Almanya'da  Goethe Institut'te Almanca öğrenir. Almanca'nın çok sempatik bir lisan olmadığını düşünse de Mercedes Benz'in; o zamanki adıyla Otomarsan'ın ortağı olan ailesi gerekli görmüştür. Almanya'dan sonra Avusturya'nın Linz şehrinde Johannes Kepler Üniversitesi'nde eğitim görür Can Has. 1983 yılında İstanbul'a döner ve aile şirketi olan Has Otomotiv'de genel müdür yardımcısı olarak çalışma hayatına başlar. Karsan'da da yönetim kurulu başkan ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunur. Michelin lastiklerinin mümessilliği nedeniyle bu firmada da aktif görev alır. İş hayatına bu hızlı girişin ardından 1992 yılında, aile şirketlerinden ayrılıp Amerika'ya gider. Amerika'da benzin istasyonları satın alır.

Sanata merakı işe dönüştü

Yaklaşık dört yıl kaldığı Amerika'dan 1996 yılında döner ve bu kez kendi işini kurar. Can Has o süreci şöyle anlatıyor: "Sanata eskiden beri merakım vardı. Bu nedenle müzayede şirketi ve bir sanat galerisi kurdum İstanbul'da. 2004 yılına kadar devam etti. 2004 yılında babamın arzusu üzerine Kadir Has Vakfı ve Kadir Has Üniversitesi'nde mütevelli heyetine girdim."

Müzayede şirketi ve sanat galerisindeki hisselerini ortaklarına devreden Can Has, 2004'ten itibaren tamamen üniversite ve vakfa yoğunlaşır. 2007 yılında babasının vefatı üzerine de Kadir Has Vakfı Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olarak bugüne kadar görevini sürdürür.

Üniversite tüm vaktini alıyor

Can Has, şu anda hayatında en önemli yerlerden birini kaplayan üniversite ile oldukça gururlanıyor.

Rektör Prof. Yücel Yılmaz'ın Kadir Has Üniversitesi'ni çok iyi bir noktaya getirdiğini belirten Has'ın amacı üniversiteyi "butik" olarak tutmak. "Yani üniversitedeki öğrenci sayısını artırmak yerine altyapıya yatırım yapmayı düşünüyoruz" sözleriyle bu amacını açıklıyor.

Kadir Has'ın vefatından evvel Akbank'taki hisselerinin belli bir kısmını vakfa bağışladığını hatırlatan Can Has, hisselerin temettü gelirleriyle hem vakıf hem üniversiteye hem de birçok kişiye burs imkanı sağladıklarını anlatıyor.

Vakıf Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 25 tane ilköğretim okulu ve lise yaptırmış. Bu okulların bakım ve onarımı, okul araç ve gereçleri ile öğrencilerin ihtiyaçları da vakıf tarafından karşılanıyor. Can Has, "Kadir beyin arzusu bu okul sayısını 30'a çıkartmaktı. Böyle bir projemiz var" diyerek yeni okullar eklemeye devam edeceklerinin sinyalini veriyor.

"Eski otomobiller şahsiyetli"

Eski otomobillere çok meraklı Can Has... Küçük bir koleksiyonu bile var; ama hepsi Mercedes.... "Herhalde eski Mercedes'çi olmamızdan kaynaklanıyor" diyerek açıklıyor bu durumu. Eski otomobillerin çok daha şahsiyetli, çok daha karakteristik olduğuna inanan Can Has'a göre bugün en iyi Alman markasıyla, en iyi Japon markası birbirlerine benziyor. Dört eski otomobili var: 1968 model Pagoda Mercedes 280 SL, 1959 model 220 S var, 1996 model Porsche ve 1961 model 190 SL Mercedes. Spora da zaman ayırmaya çalışıyor. Her yıl profesyonel değil ama amatörce kayak yapıyor, yine çok amatörce golf ve tenis oynuyor. Yaklaşık 10 yıldır yelkenle uğraştığını ekliyor.

Gentleman Dergisi'nin Mart sayısı çıktı...

Bu konularda ilginizi çekebilir