”Kafkaslar'daki diplomasi trafiği artarak sürecek”

Bakan Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın Türkiye'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kafkaslar'daki diplomasi trafiğinin önümüzdeki dönemde artarak süreceğini belirtti ve bu çerçevede kendisinin Azerbaycan'a gideceğini, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın Türkiye'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu bildirdi.  

Babacan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ile bir araya geldi. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, soruları yanıtladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeniden ne zaman bir araya geleceğinin ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürecin nasıl gittiğinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında yoğun bir diplomasi trafiğinin sürdüğünü kaydetti.

Bu trafiğin her aşamasında kimlerin, nasıl görüştüğünün diğer tarafın isteği üzerine kamuoyuna çok yansımadığını belirten Babacan, öte yandan Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunların çözümü için de en son Moskova'da bir toplantı yapıldığını, buna kendilerinin de destek verdiğini ifade etti. Babacan, şunları söyledi:

"Çünkü Rusya'nın rolü önemlidir. Rusya'nın Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde önemli katkıları olacaktır, biz bunu bekliyoruz."

Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye dışişleri bakanlarının üçlü zirvesinin ilkinin New York'ta olduğunu da hatırlatan Babacan, bunun tekrar edilmesi için zaten mutabakat bulunduğunu, bunu herkesin istediğini ancak somut sonuçlar alınabilmesi için gündemin iyi belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sarkisyan-Gül görüşmesi

Babacan, ayrıca önümüzdeki dönemde Azerbaycan'a ziyaretinin söz konusu olduğunu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan'ın Türkiye'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu söyleyerek, programların belirlendiği zaman duyurulacağını, yıl sonuna kadar yoğun bir trafik olacağını belirtti. Sarkisyan'ın Gül ile görüşmesine ilişkin olarak da Babacan şunları kaydetti:

"Bu görüşme için başka bir maç tarihinin beklenmesi kesinlikle gerekmiyor. Benim beklentim, belki aylarla ifade edilebilecek kısa bir süre içinde böyle bir buluşmanın gerçekleşebilmesi yönünde. Burada önemli olan Kafkaslarda kalıcı barış ve istikrarı sağlayabilmek ve daha geniş perspektiften bakınca da Rusya, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ı içeren İşbirliği ve İstikrar Platformu burada önem taşıyor."

Gürcistan Dışişleri Bakanı Yekaterina Tkeşelaşvili ile en son İstanbul görüşmesinde, Gürcistan'ın da bu yapıda yer almaya karar verdiğini Gürcü bakanın kendisine ilettiğini anlatan Babacan, "En kısa zamanda, önce belki teknik düzeyde arkasından da bakanlar düzeyinde toplantı yapılması konusunda Gürcistan'ın da istekli olduğunu bize söyledi" dedi.

Kafkasların önümüzdeki dönemde yoğun bir trafiğe sahne olacağını belirten Babacan, Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ve Rusya-Gürcistan ilişkilerinde normalleşme sağlanmasının barış ve istikrara hizmet edeceğini bildirdi. Babacan, sorunların siyasi diyalog yolu ile çözümlenmesinin önemini de vurguladı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Medelci

Cezayir Dışişleri Bakanı Medelci ise iki ülkenin yüzyıllar boyunca sürdürdüğü ilişkilerinin sebebini bu ziyaretle daha iyi anladığını ifade ederek, iki ülkenin tarihin belirli çekinceleri nedeniyle uzak düşmüş olabildiğini ama son birkaç yıldır iki ülkenin yine bir araya geldiğini kaydetti. Türkiye ve Cezayir'in hem dost ve kardeş hem de aynı değerleri paylaşan iki ülke olduğunu belirten Medelci, iki ülke arasında artan bir işbirliği olduğunu vurguladı.

Babacan'la yaptıkları görüşmede ekonomi, ticaret, enerji, yatırımlar, hizmet, turizm, bankacılık gibi konulardaki işbirliğini değerlendiklerini söyleyen konuk Bakan, gıda güvenliği, balıkçılık, tarım gibi alanlarda da yeni işbirliği olasılıklarını değerlendiklerini bildirdi. Medelci, Türkiye'nin bütün bu alanlarda önemli gelişmeler kaydettiğini ve bu alanlardaki bilgilerini diğer ülkelerle de paylaştığını bildiklerini söyledi.

Türkiye ile Cezayir'in yan yana, adil bir dünyayı desteklediklerini belirten Medelci, iki ülkenin de kalkınmakta olan ülkelere şans tanıdığını ve destek verdiğini belirtti. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmek için gösterdiği çabaları takdirle karşıladığını ifade eden Medelci, "Bu bağlamda, Türkiye ile Cezayir arasındaki görüşlerin aynı olduğunu ve iki ülkenin de bir arada daha adil bir dünya için mücadele edeceklerini görüyorum" dedi.