Kalın: Anlaşma olsa bile harekat devam edecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Esad rejimiyle PYD/YPG arasında anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kalın, "Esad rejimi ile PYD/YPG güçleri arasındaki anlaşma" iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"Biz başından beri, bu haberlerin teyide muhtaç ve ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini ifade etmiştik. Bugün itibarıyla da sahada dün yaşanan hadisenin şöyle bir çerçevede cereyan ettiğini ifade edebiliriz; Halep civarından gelip Afrin'in güney uçlarına, oradan da şehre girmeye çalışan bir grubun, 20-30 veya 40-50 araçlık bir konvoyun girme teşebbüsü olduğunu gördük. Fakat bu topçu atışlarımızla hemen püskürtüldü. Bu milis güçler Halep'e doğru tekrar çekildiler. Dolayısıyla burada iddia edildiği gibi bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma ya da başka arayışlar olsa bile, sahada bir takım kirli, karanlık pazarlıklar olsa bile, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili planlarımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz."

Kalın, rejim veya başka bir unsurun bu yönde atacağı adımların ciddi sonuçları olacağını, bu harekatın uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

"PYD/YPG ve iltisaklı gruplara yönelik herhangi bir himaye hareketi, o aktörleri doğrudan bu terör örgütüyle aynı safa yerleştirir." diyen Kalın, Afrin harekatının meşruiyeti ve haklılığı konusunda her gün ortaya çıkan yeni verilerin, kararlarının doğruluğunu teyit ettiğine dikkati çekti.

"Bölge yeni Kandil yapılmak isteniyor"

Özellikle harekat öncesinde gelen istihbarat çerçevesinde ve ele geçirilen bilgilerde bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğinin açıkça ortaya koyulduğunu vurgulayan Kalın, ele geçirilen tüneller, mevziler, yığınaklar, karargahların bu çabayı açık bir şekilde gözler önüne serdiğine işaret etti.

Rejim destekçisi bazı milislerin Afrin'e girme teşebbüslerine yönelik soruya Kalın, dün yayınlanan görüntülerde 20-30 araçlık bir konvoyun bir yere doğru gitmesinin yer aldığını, bunun biraz şov, biraz propaganda amaçlı yapıldığının anlaşıldığını ifade etti.

Kalın, şöyle devam etti:

"Biz elbette bunları dikkate alırız. Bu, askeri planlamalar çerçevesinde mutlaka hesaba katılır. Ama bizim Afrin operasyonuyla ilgili kararlılığımız üzerinde en ufak bir etkisi dahi söz konusu değildir. Böyle bir girişimde bulunan kim olursa olsun bunun ciddi sonuçları olur. Nitekim dün de biz bunu gördük. Topçu atışıyla bunlar püskürtüldü. Halep'ten geldikleri yere döndüler. Bugün yarın tekrar böyle bir teşebbüste bulunabilirler mi? Mümkündür. Ama bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Orada PYD/YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir. Dolayısıyla bizim bu konudaki çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor."

"ABD, FETÖ ile ilgili somut adım atmalı"

(FETÖ) Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika'da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır. Beklentimiz, Trump yönetiminin bu terör örgütüyle ilgili somut adımlar atmasıdır."

"Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temas söz konusu değil"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temasın söz konusu olmadığını belirterek, "Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir