Kalın: Çin ile çok önemli bir anlaşmanın hazırlığını yapıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mayıs ayı içerisinde Çin'e gideceğini söyleyerek, "Çin ile çok önemli bir anlaşmanın hazırlığını yapıyoruz, Türkiye'de ekonomik yatırımlar açısından önemli bir imkan sağlayacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) salı günü yapılacak ve Türkiye'nin 1990'lı yıllarda olduğu gibi "denetime alınıp-alınmamasına" karar verilecek oylamaya değinen Kalın, "AKPM gözlemciler heyetindeki bazı üyeler açıkça PKK'yı destekliyor, onların yazacağı rapor tarafsız olmaz. Türkiye'nin yeniden denetime alınması talebi açıkça siyasi operasyondur.  Umarız AKPM'de bu yönde bir karar çıkmaz." diye konuştu.

AKPM toplantısından "denetim" kararı çıkarsa, Türkiye denetimden çıkıp, daha sonra yeniden denetime alınan ilk ülke olmuş olacak.

"YSK kararı sonrası üyelik başvurusu yapılacak"

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti üyeliğine ilişkin, "YSK'nın kesin kararının ardından cumhurbaşkanımızın AK Parti'ye üyelik başvurusu olacak. Parti'den gelecek bir talebe göre de genel başkanlık değerlendirilecek." dedi.

"3 milyarlık yardımın 790 milyon eurosu geldi"

AB ile ilişkilerde göçmen anlaşmasının önemine işaret eden Kalın, "Türkiye-AB göçmen anlaşmasının gereğini yerine getirmek Avrupa'nın sorumluluğudur. Mülteciler için AB'nin vaat ettiği 3 milyar euro yardımın ancak 790 milyon eurosu Türkiye'ye geldi. Anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesi halinde Türkiye-AB ilişkileri tekrar rayına oturur." ifadelerini kullandı.

Erdoğan mayısta 5 ülkeye gidecek

Referandum sürecinin geride kalmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mayıs ayında yoğun bir seyahat programı olacağını kaydeden Kalın, Erdoğan'ın ikili ziyaret için Hindistan'a, çok taraflı bir toplantıya katılmak üzere Çin'e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek için ABD'ye ve NATO zirvesine katılmak üzere Brüksel'e (Belçika) gideceğini söyledi.

"Çin ile çok önemli bir anlaşmanın hazırlığını yapıyoruz"

"Çin ziyaretinde Çin Devlet Başkanı ile ikili görüşme olacak. Çin ile çok önemli bir anlaşmanın hazırlığını yapıyoruz, Türkiye'de ekonomik yatırımlar açısından önemli bir imkan sağlayacak" diyen Kalın, Rusya ziyareti sırasında Türkiye'nin uzun menzilli füze ihtiyacını karşılamak üzere müzakerelerin yürütüldüğü S400 füzeleri konusunun gündeme geleceğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Rusya ile S400 görüşmeleri savunma işbirliğinin bir parçası. Soçi'de yapılacak görüşmede bu konu da ele alınacak. Anlaşmanın Rusya'daki görüşmeye yetişeceğine ihtimal vermiyorum ama süreç orada ivme kazanacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir