Kalkınma destekli projeler Ilgaz Tüneli'ni gözlüyor

İç Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz'e bağlayacak Ilgaz Tüneli'nin 2015'te açılmasıyla Kastamonu, Çankırı ve Sinop bölgesinde yatırımların hızla artması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) çalışma bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşuyor. Kurulduğu günden bugüne mali destek programları kapsamında 78 ve teknik destek programı kapsamında 24 olmak üzere toplam 102 projeye yaklaşık 16 milyon lira mali kaynak sağladı. Ajansa gelen proje başvurularında ağaç ve orman ürünleri, madencilik, imalat sanayi, turizm gibi temel sektörler öne çıktı.

KUZKA bölgesindeki yatırımların hızlanmasına neden olacak gelişmeler bölgeye ilgiyi artıyor. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Av. Hilmi Ergür, "İç Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz'e bağlayacak Ilgaz Tüneli'nin 2015'te hizmete girmesi, Sinop Havalimanı ve Temmuz ayında açılan Kastamonu Havalimanıyla bölgeye ulaşım çok daha pratik olacak. Bu gelişmeler bölgemizdeki yatırımları hızla artıracaktır" dedi. Bölgelerindeki potansiyel yatırımların artması için Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla çalıştıklarını da belirten Ergür, "Bölgemizde yatırıma gelmek isteyen yatırımcılar YDO'lar aracılığıyla ücretsiz danışmanlık hizmet veriyoruz. Bölge illerimiz; Kastamonu, Çankırı ve Sinop yeni teşvik sisteminde en avantajlı teşvik bölgeleri arasında yer alıyor. Bölgemizde düzenlenen teşvik belgesi sayısında ciddi bir artış var. Geçtiğimiz aylarda bölgemize gelecek yatırımların tek elden yönetilmesini hedefleyen 'TR82 Tek Durak Ajans' projesi Almanya'da yerleşik bir vakfın proje yarışmasında 100'ü aşkın proje arasından seçilerek desteklenmeye hak kazandı. 2014 Temmuz'dan itibaren TR82 Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bölgeye ilişkin tüm bilgilere tek elden ulaşacakları bir platform tarafından karşılanacak" dedi.

Proje geliştirme kültürü zayıf
Kalkınma ajanslarına yapılan mali destek başvurularının değerlendirme süreci çok aşamalı. İlk olarak projelerin ana unsurları şekilsel uygunluktan geçiriliyor. Daha sonra, 'bağımsız değerlendirici' ve farklı alanlardaki uzmanlarca mali ve teknik değerlendirilmeye alınıyor. Son aşamadaysa bir üst kurul olan 'değerlendirme komitesinde' değerlendiriliyor. Türkiye'de son yıllarda proje bazlı destekleme yönteminin yaygınlaşıyor. Bu açıdan ajanslardan ya da proje bazlı mali destek veren kurumlardan destek alabilmek için analitik, iyi proje hazırlamak çok önemli. Bölgelerinde projelerde görülen en büyük eksikliğin projeyle çalışma kültürünün zayıflığı olduğunu belirten Ergür, "Projeyle çalışma kültürü yalnızca bölgemizde değil, Türkiye genelinde de henüz yerleşmedi. Bu kapasitenin geliştirilmesiyle daha nitelikli projelerin hazırlanabileceği düşünüyorum" dedi.


KUZKA- Projeler
Ofset baskı mukavva üretimine geçti
Çankırı'da faaliyet gösteren Hacıbayramoğlu Tavukçuluk Ambalaj şirketi, KUZKA desteğinden yararlanarak ofset baskılı mukavva kutu üretmeye başladı. Daha önce oluklu mukavvadan kutu üretimi yapan şirket, ajans desteğiyle üretimde olduğu 3 bin m2 olan kapalı alanını 5 bin m2'ye çıkardı. Cirosunu artırdı. Bir adet yeni ürün çeşidi geliştirdi. Ankara bölgesine yaptığı ofset baskılı mukavva kutu satışlarını artırdı. 722 bin lira değerinde 8 adet makine - ekipman alımı yapan şirkete KUZKA, 346 bin lira destek sağladı. 

Kaya-Pen ihracatını % 42 artırdı
PVC kaplamalı alüminyum pencere ve kapı aksesuarları imalatı sektöründeki Kaya-Pen, Sinop'ta uyguladığı projeyle 860 bin lira yatırımla 3 yeni makine - ekipman alarak üretim kapasitesi ve verimliliğini artırdı. Teknoloji düzeyini geliştirildi. Yeni ürün çeşidi geliştirildi. İhracatını yüzde 42 artırdı. Ajans, şirkete 282 bin lira destek verdi.  

Beş yıldızlı El-Faisalliah otelinin kapılarını üretti 
Kastamonu'da ahşap kapı ve mobilya imalatı sektöründe faaliyet gösteren Mühendisler Orman Ürünleri Mobilya Mimarlık şirketi kalkınma ajansı desteğiyle fabrika içi toz toplama sistemi kurdu. Kurduğu boyama hattı ve CNC panel işleme makinesiyle dünya standartlarında bir boyama ve üretim kapasitesine erişti. 932 bin lira değerinde 8 adet makine-ekipman aldı. Firmanın yurt içi ve yurtdışı siparişlerinde artış meydana geldi. 
KUZKA, şirkete 252 bin liradan fazla kaynak sağladı. Yurt içinde Soyak, Kuzu Grup, Eren Holdingle yeni anlaşma yapan firma Suudi Arabistan'ın Riyad kentindeki 5 yıldızlı El-Faisalliah otelinin kapılarını üretti. Çalışmada mimari proje, detayları ve hassas ölçülere uygun olarak milimetrik hassasiyetle ürettim yapıldı.