Kalkınma kadınsız gerçekleşemez

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınmada kadının rolünün önemli olduğunu belirterek, "Kalkınmanın, kadınsız gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin Az Gelişmiş Bölgelerindeki Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları'nın Güçlendirilmesi Projesi kapanış toplantısında konuşan Bakan Yıldız, "Kalkınmanın, kadınsız gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.

Yılmaz, AB fonları ile desteklenen ve GAP İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan "Türkiye'nin Az Gelişmiş Bölgelerindeki Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları'nın Güçlendirilmesi Projesi"nin kapanış toplantısındaki konuşmasında, bu tür desteklerin Türkiye-AB ilişkilerinin en faydalı yanlarından olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin son 10 yılda bölgesel kalkınma konusunda "muazzam" gelişmeler kaydettiğini dile getiren Yılmaz, kalkınma konusunda önceliği bulunan 4 bölgenin kamu yatırımlarındaki payının yüzde 37,5 seviyelerine ulaştığını ifade etti.  

Önümüzdeki dönemde AB'den elde edilecek fonların önemli bir kısmını bölgesel kalkınma için kullanmaya devam edeceklerini anlatan Yılmaz, "Avrupa'nın Türkiye'ye daha fazla fon tahsis etmesinde fayda var" diye konuştu.  

Hükümet olarak demokrasi ve kalkınmayı birlikte düşündüklerini belirten Yılmaz, "adalet ve özgürlüğün, kalkınmanın temelleri olduğunu" vurguladı.   

Son yıllarda kadınların iş gücüne katılımı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Yılmaz, temmuz ayı verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 32'lere kadar yükseldiğine dikkati çekti.  

Önümüzdeki yerel seçimlerin ardından yerel yönetimlerde çok daha fazla kadın temsilci olacağına inandığını kaydeden Yılmaz, "Parlamentoda da kadın milletvekillerinin sayısı artıyor. Yeterli değil ama son 10 yılda kadın milletvekillerinin oranı yüzde 5'lerden yüzde 14'lere kadar yükseldi. Artık başı açık-kapalı bütün kadınlarımızın katıldığı ekonomik, siyasi, kültürel bir ortam içinde Türkiye, kalkınmasını, demokratikleşmesini daha ileriye taşıyor" diye konuştu.  

30 ilde uygulanacak 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje Koordinatörü Adalet Budak Akbaş da projenin tarımsal gelişme, kentsel-kırsal altyapı, haberleşme, kültür turizmi, eğitim, sağlık gibi sosyal ve ekonomik sektörlerin geliştirilmesi yönelik yatırım ve etkinlikleri içerdiğini söyledi. 

Projeyle, kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının statüsünü yükselterek, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, kadınların kamusal hizmetlere-kamusal hizmetlerin kadınlara erişimini arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Akbaş, "Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların kamu hizmetlerine erişimi konusunda kamuoyu oluşturmak, yerel yönetimler arasında farkındalık yaratmak ve birlikte çalışma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Akbaş, projeyle Türkiye coğrafyasının 3'te 1'ne, nüfusunun 4'te 1'ne ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Uygulama alanımız 30 il, süresi 43 ay, toplam bütçe 5 milyon euro, kapasite geliştirme bileşeni için 2 milyon euro, hibe programı bileşeni için 3 milyon euro tahsis edildi" diye konuştu.