‘Kamu iskontolarında eczacı aradan çıksın’

Nurten Saydan, fiyatlara yönelik üretici ve eczacı arasındaki sistemde sıkıntıların devam ettiğini, kamuiskontosu uygulanan ilaçların bazılarında ise firmaların indirimi uygulamadıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Nurden Saydan, SGK’nın MEDULA sisteminin her bir ilaç bazında takibe imkan verdiğini belirterek, ilaç tedarikçisi- üreticisi ile SGK’nın arasında bir ödeme-mahsup sisteminin kurulmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını savundu. Saydan, “İlaç bazında muhasebeleştirme ve takip imkanı olduğu için indirim farkını şirketlerin doğrudan SGK’ya yatırmasını öneriyoruz” dedi. Nurten Saydan, ilaç fiyatlarına yönelik üretici ve eczacı arasındaki sistemde sıkıntıların devam ettiğini ve kamu iskontosu uygulanan ilaçların bazılarında firmaların indirimi uygulamadıklarını söyledi. Saydan, ilacı eczacının teslim etmek zorunda kaldığını ve aradaki zararın da üstlenildiğini belirtti. Saydan, bu kapsamda şimdiye kadar tespit ettikleri üç ilaca ilişkin resmi başvuru yaptıklarını da belirtti. Saydan, sorunun eczacı tarafından ilaç satış işlemi sırasında fark edildiğini, kamu iskontosunun üretici dağıtıcı tarafından girilmemiş olmasına rağmen, eczacının MEDULA’ya (SGK online ilaç takip sistemi) girdiğinde ise kamu iskontosu uygulandığını gördüğünü belirtti. Hasta mağduriyeti olmaması için ilacın verilmesi yoluna gidildiğini belirten Saydan, bu durumun genişlemesi halinde eczacıların üstlenmek zorunda kalacağı zararın büyümesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.

 ‘Eczacı aracılık yapmak istemiyor’ 

Nurten Saydan, Genel Sağlık Sigortası kapsamında kamu ilaç alım indirimlerinin eczaneler üzerinden gerçekleşmesinden rahatsızlıklarını uzun süredir gündeme getirdiklerini ifade ederek, bu durumun eczacıların hastalarla karşı karşıya geldiği olumsuz durumların da ortaya çıkmasına yol açtığını anlattı. Eczacıların bu ödeme sistemine aracılık etmek istemediğini belirten Saydan, özellikle ilaçtaki kamu indirimlerinin SGK ve üretici-dağıtıcı arasında bir mahsuplaşma sistemiyle çözülmesi gerektiğini savundu. Kamu indirimleri nedeniyle Türkiye’de bir ilacın iki ayrı fiyatı olduğunu belirten Saydan, eczacıların sürekli olarak sistemin yönetilmesinde bir aracı kurum gibi olmasının yarattığı sorunların görüldüğünü vurguladı. Nurden Saydan, SGK’nın MEDULA sisteminin her bir ilaç bazında takibe imkan verdiğini belirterek, ilaç tedarikçisi- üreticisi ile SGK’nın arasında bir ödeme-mahsup sisteminin kurulmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını savundu. Saydan, “İlaç bazında muhasebeleştirme ve takip imkanı olduğu için indirim farkını şirketlerin doğrudan SGK’ya yatırmasını öneriyoruz” dedi.