Kamuda kadının ismi var cismi yok
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan toplam 2 milyon 548 bin çalışanın yüzde 35.9’unu kadınlar oluştururken, kamudaki kadın yönetici sayısı ise sadece yüzde 10’da kaldı.
ANKARA - Türkiye’de ekonomiden yargıya, bürokrasiden eğitime kadar tüm yöneticiliklerde erkeklerin hakimiyeti söz konusu. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan toplam 2 milyon 548 bin çalışanın yüzde 35.9’unu kadınlar oluştururken, kamudaki kadın yönetici sayısı ise sadece yüzde 10’da kaldı. Kamuda çalışanların yüzde 64.1’i ve yöneticiliklerin ise yüzde 89.7’si erkeklerden oluşuyor.
Devlet Personel Başkanlığı verilerinden ANKA’nın yaptığı belirlemelere göre, kamuda çalışan her üç kişiden birinin kadın olmasına rağmen, yöneticilikte ise her 10 yöneticiden birinin kadın olduğu görüldü. 2013 yılı rakamlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 2 milyon 548 bin 56 kişi çalışıyor. Başbakanlık, bakanlıklar, üniversiteler, kuvvet komutanlıkları, müsteşarlıklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve diğer statü kurumlar ve KİT’ler de çalışan bu 2 milyon 548 bin kişinin 1 milyon 633 bin 324’ü erkeklerden oluşurken, 914 bin 732’si ise kadınlardan oluşuyor. Yani kamuda çalışan kadınların oranı yüzde 35.9 iken, erkeklerin oranı yüzde 64.1 olarak gerçekleşiyor.
HER 10 YÖNETİCİDEN SADECE BİRİ KADIN
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yöneticilerin dağılımına bakıldığında ise kadınlara yöneticilik konusunda neredeyse hiç şans tanınmadığı görüldü. Buna göre kamuda, müsteşar, müsteşar yardımcısı, valiler, başkanlık müşaviri, bağlı kurum başkanı, bağlı kurum başkan yardımcısı, bakanlık bünyesindeki genel müdürler, bağlı kurum genel müdürleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı, kurul başkanı, kurul üyeleri, kurum bünyesinde başkan, daire başkanı
unvanları, bölge müdürleri, bölge müdür yardımcıları, il müdürleri statüsünde görev yapan toplam 5 bin 899 yöneticinin sadece 608’i kadın, 5 bin 291 erkek yöneticinin bulunduğu kamuda, kadın yöneticilerin oranı yüzde 10.3 olurken, erkek yöneticilerin oranı ise yüzde 89.7 seviyesinde.
ÖĞRETİM ELEMANLIĞINDA KADIN ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 41 DÜZEYİNDE
Kamuda 2013 yılı rakamlarına göre çalışan toplam 2 milyon 548 bin 56 çalışanın, 2 milyon 70 bin 929’u memur, 204 bin 513’ü işçi ve geçici personel, 148 bin 78’i sözleşmeli personel, 110 bin 633’ü öğretim elemanı ve 13 bin 903’ü ise hakim ve savcılardan oluşuyor.
Memuriyette kadın çalışanların oranı yüzde 38.7 olurken, bu oran erkeklerde ise yüzde 61.3 seviyesinde. Kadınların erkeklere en fazla yaklaştığı statü ise öğretim elemanlarında görüldü. Türkiye’de çalışan toplam 110 bin 633 öğretim elemanının yüzde 41’i kadınlardan oluşuyor.
EKONOMİ YÖNETİMİNDE DE DURUM İÇLER ACISI
Türkiye ekonomisini yöneten kuruluşlar arasında da kadın yönetici sayısı yok denecek kadar az. Buna göre, Hazine Müsteşarlığında birim yöneticileri arasında sadece bir kadın bürokrat yer alıyor, Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Gülsüm Yazganarıkan. BDDK’da ve SPK’da ise kadın yönetici bulunmuyor.
Merkez Bankası, Banka Meclis Üyeleri, başkan yardımcıları ve para politikaları kurulu üyeleri arasında ise kadın bürokratlar yer almazken, sadece 2 birim başında kadın bürokrat bulunuyor. Bunlar, Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Gülbin Şahinbeyoğlu ve Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Dr. Çiğdem Koğar.
Yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başında da bir kadın genel müdür görev yapıyor.
ADALETİ ERKEKLER DAĞITIYOR
Başkanlığını Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Başkan vekilliğini ise Ahmet Hamsici’nin yaptığı 22 üyeli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda sadece 3 kadın üye bulunuyor. Nesibe Özer’in 2. Dairenin başkanlığını yürüttüğü HSYK’da kadın üye olarak Zeynep Kavlak ve Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu yer alıyor. Yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’ın başkanları da erkek. Anayasa Mahkemesi tarihinde tek ve ilk kadın olarak başkanlık koltuğuna Tülay Tuğcu oturmuştu.
BAKANLIKLARDA TEK YÜZ AKI AİLE BAKANLIĞI
Kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tek kadın bakan olarak yer alıyor. Tek kadın bakan yardımcısı da yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan iken bakanlıkta Hatice Kara da müsteşar yardımcısı olarak görev yapıyor.
Maliye Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı’nda ise bakan yardımcısı, müsteşar ve müsteşar yardımcılıkları görevinde hiç kadın bulunuyor.