Kanun değişti, başvuru yüzde 30 arttı

Ticaret kanunundaki değişiklikten sonra marka, patent başvuruları geçen yıla oranla yüzde 30 oranında artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türk Ticaret Kanunu'nun marka ve patent çalışmalarına ciddi zemin oluşturduğunu belirterek, Türkiye genelinde marka başvurusu sayısının geçen yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiğini bildirdi.

Yamankaradeniz, yaptığı açıklamada, 14 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'nun sınai haklar, marka ve patent konularında da ciddi gelişmelere zemin oluşturduğunu, sanayici ve işadamlarını markalaşmaya yönlendirdiğini anlattı.

Güvenli ortam ve ekonomik istikrar dolayısıyla bu yıl marka yatırımlarının hızla arttığını, sanayicilerin yeni yapacakları ürün geliştirme çalışmalarında, piyasaya sürecekleri yeni ambalajlarda hem marka hem de tasarımlarını yenileme ihtiyacı hissettiğini kaydeden Yamankaradeniz, Türkiye genelinde marka başvurusu sayısının geçen yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiğini belirtti.

En fazla başvuru İstanbul'dan

Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre; 2010 yılı ilk çeyreğinde 17 bin olan marka başvurusunun 2011 yılı ilk çeyreğinde 23 bine ulaştığını bildiren Yamankaradeniz, "Türkiye, Avrupa'da marka başvurusu yapılan ülkeler arasında ikinci sırada. Türkiye, başvurular bu hızla devam ederse, 100 binli sayıları aşarak birincilik koltuğuna oturmuş olacak" diye konuştu.

Marka başvurusunda ticaretin merkezi olan İstanbul'un yine birinci sırada yer aldığını, kentte aylık başvurusu sayısının 5 bin sınırına ulaştığını dile getiren Yamankaradeniz, Türkiye'de yapılan başvuruların yüzde 50'sinden fazlasının İstanbul'dan çıktığını vurguladı.

İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'nın izlediğini belirten Yamankaradeniz, "Geçen seneye göre meydana gelen yüzde 30'luk artışın, 2012 yılının Temmuz ayına kadar yüzde 50'nin üzerine çıkması bekleniyor" dedi.

Uluslararası markalaşmaya devlet desteği

Türk Ticaret Kanunu'nun açık bir ticareti öngördüğünü, kanunun işletmelerin 2012 yılının haziran ayından itibaren bilançolarını web sitelerinde yayınlama zorunluluğu getirdiğini ifade eden Yamankaradeniz, "Bu da ticarette yeni bir hazırlık demektir. Bu nedenle işletmeler bu yıl kendilerine web sitesi oluşturma çalışmalarına başladı. Özellike "tr" uzantılı markalarda, marka tescil zorunlu. Marka almak isteyenler mutlaka bu konuda marka sahibi olmak zorunda. Kullanılacak kelimelerin marka olarak tescili zorunlu oldu. Gıda üretimlerinde marka tescili mecburiyeti var. Bu etkenler bir araya gelince marka sayıları da yukarı çıkmış oldu. Marka, bir ürünün garanti belgesidir" şeklinde konuştu.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, Türkiye'de bir marka tescil edildiği zaman sadece Türkiye'de korunduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Türkiye 1999 yılından bu yana Madrid Protokolü sistemi denilen ortak bir anlaşmanın içinde bulunuyor ve bu anlaşmaya 80'in üzerinde ülke taraf. Biz de Türkiye'de kayıtlı olan bir markanın 80 ülkede müracaatını sağlayacak bir yapı içerisinde çalışıyoruz. Biz markanın istenilen ülkelerde tescili de sağlıyoruz. Şu anda ortalama bir fiyat vermek gerekirse, bir markanın 80 ülkede 10 yıllığına tescili için harcanacak rakam 25 bin dolardır. Normalde öyle bir çalışma için her ülkede ortalama bin dolarlık maliyet oluşsa 80 bin dolar gerekir. Biz, bu sistemle rakamı 25 bin dolara indirgemiş oluyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı yapılan bu çalışmanın yüzde 50'sini destek olarak vermektedir. KOSGEB de KOBİ'ler için bu rakamın yüzde 50'sini karşılamaktadır."

Bu konularda ilginizi çekebilir