Kapalı hava insan psikolojisini bozuyor
KARS - Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yenilmez, "İnsanlar, kapalı havalarda huzursuz, gergin ve içine kapalı oluyor. Bu durum yağmurlu ve kapalı havalarda depresyonun biyokimyasal etkileri arasında sayılan serotonin hormonunun seviyesinin düşmesinden kaynaklanıyor" dedi.
Yenilmez, kapalı havaların insan psikolojisinde olumsuz etki yaptığını belirterek, insanların kapalı havalarda demoralize olduğunu söyledi.
İnsanların bu durumda huzursuz, gergin ve içine kapalı olduğunu dile getiren Yenilmez, "Bu durum kasvetli, yağmurlu ve kapalı havalarda depresyonun biyokimyasal etkileri arasında sayılan serototinin hormonunun seviyesinin düşmesinden kaynaklanıyor. Parlak ışıkta serotonin hormonunun seviyesi artıyor" diye konuştu.
Serotoninin duygu durumunda önemli rol oynadığını belirten Yenilmez, şöyle devam etti:
"Beynimizin hipotalamus denilen bölgesinden salınan hormonlarla da biyolojik ritim düzenleniyor. Biyolojik ritim uyku, uyanıklık döngüsünü ayarlayarak duygu, durum ve enerjiyi düzenliyor. Kapalı havalarda yine bu biyolojik durum olumsuz etkileniyor. Bu nedenle özellikle kuzey ülkelerinde kış depresyonu denen hastalık görülüyor."
Yenilmez, kapalı havalarda ve karanlıkta melatonin hormonunun seviyesinin arttığını anlatarak, bu hormonun metabolizmayı yavaşlatan, vücudu gevşeten bir hormon olduğunu kaydetti.
İnsanların güneşli havalarda enerjik ve coşkulu olduğuna değinen Yenilmez, "Kapalı havalarda daha aktif programlar yapılabilir. Uyku saatine dikkat etmek gerekiyor. Her gün belli saatte yatıp, belli saatte kalkmak ve kaliteli uyku uyumak, spor yapmak ve alkol ile sigaradan uzak kalmak gerekiyor" şeklinde konuştu.