”Kapalı oturum istemi bir şeyleri gizleme emaresi”

CHP Grup Başkanvekili Okay, Başbakan'a atfen yayımlanan, "Demokratik açılım konusunun TBMM'de kapalı oturumda ele alınacağı" yolundaki haberleri değerlendirirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a atfen yayımlanan, "Demokratik açılım konusunun TBMM'de kapalı oturumda ele alınacağı" yolundaki haberleri değerlendirirken, "kapalı oturum isteminin bir şeyleri gizleme emaresi olduğunu" öne sürdü.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Okay, şöyle konuştu:

"Son günlerde açılıma ilişkin olarak birileri 'biz muhatap alınalım' dediklerinde, Başbakan ve AKP sözcüleri 'muhatabımız milletir' demişlerdi. AKP sözcüleri şimdi TBMM'nin kapalı oturumda bu sorunu görüşmesini önerirken, muhataplarından kaçmaktadırlar. TBMM'de, vekillerin bildiği, milletten saklanacak neyi konuşacaksınız, neyi düşünüyorsunuz, ne gibi bir projeniz var? Kaldı ki şeffaflık ve açık toplum üzerine her söylemde vurgu yapmaya çalışanlar, gerçek amaçlarının kapalı kapılar arkasında gizlenmesinden yana olduğunu gösteriyorlar. Türkiye'nin böylesine bir sorunda bilgi sahibi olması gerekir. Böylesine kapalı oturumlar bir şeyleri gizleme, bir şeylerden saklanma ve düşüncelerinden korkmanın emaresidir."

CHP'nin 2005 yılı Eylül ayında TBMM'yi terörle ilgili genel görüşmeye çağırdığını anımsatan Okay, şunları kaydetti:

"O gün toplantıdan kaçanlar, toplantının yapılmasına engel olmak isteyenler, bugün kapalı oturumda milletten düşüncelerini saklama çabası içindeler. Böylesi ikircikli ve birbiriyle örtüşmeyen görüşleri ortaya koyan iktidarın yapmak istediği açılım mı, yoksa açılımın içeriğini saklamak mı? Açıkçası, AKP yetkilileri ortaya çıkıp açılımdan neyi kastettiklerini, projelerinin ne olduğunu, Türk halkına anlatmakla yükümlüdürler. Böylesine saklanarak siyaseti sürdürme hevesleri devam ettiği sürece Türkiye'de bu tartışmaların sonunu almak mümkün değildir. Bu süreçte önce muhalefetin arkasına saklanmak isteyenler şimdi TBMM'de kapalı kapılar arkasında görüşlerini açıklayacaklarını düşünmektedirler. Doğru olan dillerinin altında baklayı bir an önce çıkarmalarıdır."

TBMM'nin kapalı oturuma çağrılması durumunda tutumlarının ne olacağının sorulması üzerine Okay, bunun için 110 milletvekilinin imzasının gerektiğini belirterek, "O imza ve Meclis Danışma Kurulundaki önerilere bakılır ve o günkü koşullarda düşünülür" dedi.