”Kapanış fiyatlarını belirlemeye çalışıyoruz”

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, kapanış seansı uygulamasına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, kapanış seansı uygulamasına ilişkin olarak, en son işlem fiyatının her zaman gerçeği, piyasayı yansıtan bir fiyat olamayabildiğini belirterek, uygulamanın amacının kapanış fiyatının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Erkan, Varant Pazarı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Her bir seansın ardından bir kapanış seansı yapılacağını anlatan Erkan, şunları kaydetti:

"Uygulamanın amacı kapanış fiyatının belirlenmesi. En son işlem fiyatı her zaman için gerçeği, piyasayı yansıtan bir fiyat olmayabiliyor. Dolayısıyla bugüne kadar hep ağırlıklı ortalama fiyat esas alınmıştı. Ama ciddi bir kapanış fiyatının oluşması piyasa açısından sağlıklı bir gelişme. Nasıl açılış seansında bir başlangıç fiyat belirleniyorsa, burada kapanış fiyatı belirlenecek. Yani kapanıştan önce son 10 dakika içinde bütün emirler işlemler duracak, emirler toplanacak bu emirlerin en çok eşleştiği fiyat kapanış fiyatı olarak ilan edilecek, oradan son işlemler gerçekleşecek."

Varant pazarına ilişkin ilgilenen başka kurumların da bulunduğunu belirten Erkan, "Henüz başvurularını resmen yapmadılar ancak bize gelip hazırlıklarını bitirdiklerini söyleyenler var. Varant pazarına yavaş yavaş ilgi geliyor. Unicredit, TSKB, Merrylinch'in başvurularını bekliyoruz. Bize niyet belirten kurumlar bunlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir