Kapasite kullanımı nisanda yüzde 74.9

Kapasite kullanım oranı nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 2.2 puan, mart ayına göre ise 1.7 puan arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 2,2 puan, bir önceki aya göre ise 1,7 puan artarak, yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Nisan ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1893 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen "imalat sanayinde kapasite kullanım oranı" sonuçları açıklandı.

Buna göre, geçen yıl Nisan ayında yüzde 72,7 olan kapasite kullanım oranı, 2011 yılı Nisan ayında yüzde 74,9 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, Mart ayında yüzde 73,2 düzeyindeydi.

Mevsim etkisinden arındırılmış kapasite kullanımı geriledi

Nisan ayında, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre ise 0.4 puan azalarak yüzde 75.9 düzeyinde gerçekleşti.

Bu arada Merkez Bankası'nın mevsimsel etkilerden arındırılmış endekste revizyona gittiği dikkat çekti. Mart ayında yüzde 76.4 olarak açıklanan imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış endeksin, yüzde 76.3 olarak düzeltildiği belirlendi.

En yüksek artış yatırım malları grubunda görüldü

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre yatırım mallarında, dayanıklı tüketim mallarında ve ara mallarında artış gözlenirken, tüketim mallarında, dayanıksız tüketim mallarında, gıda ve içeceklerde düşüş yaşandı.

Geçen yıl Nisan'da yüzde 68.2 olan yatırım malları kapasite kullanımı, 2011 yılı Nisan ayında 6.9 puan artışla yüzde 75.1 düzeyine çıktı. Dayanıklı tüketim malları imalatında kapasite kullanımı geçen yılın aynı ayına göre 3.8 puan artarak yüzde 69.1'den yüzde 72.9'a yükselirken, ara malları imalatı 1.1 puanlık artışla yüzde 77.3'e ulaştı.

Tüketim malları imalatında kapasite kullanımı 0.3 puanlık azalışla yüzde 70.9'a gerilerken, dayanıksız tüketim malları imalatında kapasite kullanımı 1.1 puan azalarak yüzde 70.5, gıda ve içecekler grubunda kapasite kullanımı 3.5 puan azalarak yüzde 66.5 düzeyine indi.

Bu konularda ilginizi çekebilir