Kaplıca için en uygun zaman bahar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, araştırmalara göre, kaplıca tedavisinin ilkbahar ve sonbahar aylarında daha iyi sonuç verdiğini söyledi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanlığını da yürüten Karagülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "10'uncu Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi" ile "1'inci SPA Wellness Sempozyumu"nu, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanı, hekim, termal tesis genel müdür ve yöneticisi, fizyoterapist, hidroterapi ve fizyoterapi teknikeri, beslenme ve diyet uzmanı, güzellik uzmanı, estetisyen, masaj terapisti, spor eğitmeni, fitness antrenörü gibi gruplardan çok sayıda kişinin yer aldığı kongre ve sempozyumda, yaklaşık 30 bilimsel konferans, serbest bildiri ve poster sunumu yapıldığını dile getiren Karagülle, çeşitli araştırmalar ile yurt dışında konuya ilişkin çalışmaların katılımcılarla paylaşıldığını ifade etti.

Karagülle, etkinliklerde, hamam ile SPA ilişkisini ortaya koyan sunumlara yer verdiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Kongre ve sempozyumda, kongrede kaplıca tedavisinin hangi aylarda iyi geldiğine yönelik bazı araştırma sonuçları da paylaşıldı. Şimdiye kadar kaplıca tedavisinin hangi aylarda daha yararlı olduğunu biz de merak ediyorduk. Son dönemlerde konuya ilişkin birkaç araştırma yapıldı. Biz de bu konuda bilgi sahibi olduk. Araştırmalara göre, kaplıca tedavisi, ilkbahar ve sonbaharda daha iyi sonuç veriyor. Bu, hastalık grupları ve kaplıcaya göre farklılık gösterebiliyor ancak genel ortalamada ilkbahar ve sonbahar ayları önemli."

"Birçok tesis ruhsatsız ama gidiyorlar"

Kongredeki açıklama ve sunumlar ile derneğin araştırmalarına göre, kaplıca tedavisinin Türkiye'de henüz bilinçli yapılmadığını vurgulayan Karagülle, yurt dışından Türkiye'ye kaplıca turizmi için gelen kişi sayısının yıllık bin 500 civarında olduğu bilgisini verdi.

Karagülle, bu sayının çok az olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de geleneksel kullanım yaygın. Geleneksel kullanımda yılda 8,5 milyon kişinin kaplıca tesislerine gittiğini tahmin ediyoruz. Ortalama üç gün konaklıyorlar. Sosyal güvenceden yararlanarak bilimsel anlamda gidenlerin sayısı ise 2 bin civarında. Bu sayı da yurt dışından ülkemize gelenler gibi çok az. 8,5 milyonun bir kısmı, gidilmemesi gereken durumda, tercih edilmemesi gereken kaplıcaya gidiyor, uygun olmayan tedavileri alabiliyor. Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı onaylı 160 tesis var ancak yılda 8,5 milyon kişi, 500 civarında 'termal' adı altındaki tesislere gidiyor. Birçok tesis ruhsatsız ama gidiyorlar. Bu uygulamaların yan etkileri olabilir."