Kar etkili olmaya başladı

Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Sivas yaylalarında kar yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kar yağışı, yurdun yüksek kesimlerindeki kentleri etkisi altına aldı. Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Sivas yaylalarında kar yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı.

Gümüşhane merkez ile Kürtün ve Torul ilçelerinde dün akşam başlayan sağanak, sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı.

Kar yağışının sürdüğü ilçelerde kar kalınlığının yer yer 10 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaştığı bildirildi. Kürtün ilçesine bağlı yaklaşık 30 yayla yolu ulaşıma kapanırken, bazı yaylalarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Trabzon'da 25 köye ulaşılamıyor

Trabzon'da kar yağışının etkili olduğu yüksek kesimlerdeki 25 köyün yolu ulaşıma kapandı.

Gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren kar yağışı özellikle yayla yollarını olumsuz etkiledi.

Kar yağışından dolayı Hayrat ve Şalpazarı ilçeleri başta olmak üzere yüksek kesimlerdeki ilçelerde toplam 25 köyün yolu ulaşıma kapandı.

Yetkililer, kapanan köy yollarının yaklaşık 475 kilometre olduğunu, bu yolların açılması için İl Özel İdaresine bağlı 22 ekibin çalışmalara başladığını belirtti.

Öte yandan, Maçka ilçesine bağlı Üçgedik Yaylası'nda ailesiyle birlikte evlerinde mahsur kalan Hüseyin Hakkı, yaptığı açıklamada, yaylada yaklaşık 20 evde 50 kişinin dışarıya çıkamadığını söyledi.

Gece saatlerinde başlayan kar yağışının fırtınayla birlikte etkili olduğunu ifade eden Hakkı, "Gerekli mercilere bilgileri verdik. Burada iki tane felçli hastamız var. Tek çekincemiz onlar. Kısa sürede yolumuzun açılacağına inanıyoruz" dedi.

Sivas'ta 21 kişi mahsur

Sivas'ın Suşehri ilçesinde bir yaylada, kar yağışı nedeniyle mahsur kaldığını bildiren 21 kişiyi kurtarmak için ekip gönderildi.

İlçeye bağlı Yukarıakören köyüne ait Kösedağ eteklerinde bulunan Mahmutoğlu Yaylası'nda dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle 21 vatandaş yaylada mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar, sabah saatlerinde cep telefonuyla köy muhtarı Süleyman Şahin'i arayarak yoğun kar yağışı olduğunu ve köye gelemediklerini bildirdi.

Rize'de dağ köylerine ulaşım sağlanamıyor

Rize genelinde yüksek kesimlerde kar yağışı nedeniyle Güneysu ilçesine bağlı Handüzü, İkizdere ilçesine bağlı Çağrankaya, Çamlıhemşin ilçesine bağlı Kito yaylaları ile bazı dağ köylerinin yollarının araç ulaşımına kapandığı öğrenildi.

Rize İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sultan Yılmaz, kapanan yayla yollarının ulaşıma açılması için çalışma başlatıldığını belirterek, "Kar yağışından dolayı herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Ancak bu yaylalarda halen kalan vatandaşlarımız bulunuyor. Bu nedenle bu yolları en kısa sürede ulaşıma açmaya çalışıyoruz" dedi.

Doğu Anadolu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey kesiminde soğuk hava etkili oluyor. Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 5 dereceyle Erzurum'da ölçüldü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin güneyindeki alçak basınç sistemi ve ana cephe sisteminin etkisi altında olan Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum'da gece en düşük hava sıcaklığı eksi 5 derece oldu.  Diğer illerde gece en düşük hava sıcaklıkları, Ardahan'da eksi 2, Kars'ta 0, Ağrı'da 3, Erzincan'da 5 derece olarak kaydedildi.

Bölgede bugün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Iğdır'da 20, Ağrı'da 18, Erzincan'da 16, Kars'ta 13, Erzurum ve Ardahan'da 10 derece olması bekleniyor.

Yetkililer, sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-4 derece altında seyrettiğini, özellikle Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin yüksek kesimlerinde zaman zaman karla karışık yağmur beklendiğini ifade ettiler.

Bu arada, kar yağışı nedeniyle Ardahan'da bazı tarım arazilerinin zarar gördüğü öğrenildi.