Kar, İstanbul'u ne zaman terk edecek?

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı sürürüyor. Tipi şeklinde yağan karın yarın etkisini yitirmesi beklenirken, perşembe günü sıcaklıklar artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kar yağışı İstanbul'da etkili oldu. Kente batıdan giren kar yağışı Beylikdüzü ve Büyükçekmece'yi kısa sürede beyaza bürüdü. 

Kar yağışı Avrupa Yakası'nda akşam saatlerine kadar sürdü, Anadolu Yakası'nda ise akşamdan itibaren etkili olacak. Yağışlar yarın İstanbul'u terk ederken, perşembe günü sıcaklıkların 6 ila 9 derece artması bekleniyor. Yağış nedeniyle, THY ve İDO'da sefer iptalleri yaşanıyor.

Okulların ara tatilde olmasının da etkisiyle trafikte sabah saatlerinde büyük bir sıkışıklık görülmedi

İDO

İDO'nun internet sitesindeki duyuruya göre, hava muhalefeti nedeniyle tüm iç hat deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

Bugün 07.10'daki Bostancı-Kartal-Yalova deniz otobüs seferi de aynı gerekçeyle yapılamadı.

BUDO

Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı seferlerini iptal etti.

BUDO'dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul (Kabataş)-Bursa (Mudanya) 10.45 ve 12.30, Bursa (Mudanya)-İstanbul (Kabataş) 12.00 ve 15.00 seferleri olumsuz hava koşulları yüzünden yapılamadı.  

Saat 15.30'daki İstanbul (Kabataş)-Bursa (Mudanya) ve İstanbul (Kabataş)-Armutlu (İhlas) ile 17.00'deki Armutlu (İhlas)-Bursa (Mudanya) seferleri de aynı gerekçeyle iptal edildi. 

 

34534534-orta-003.jpg

Havayolunda iptaller

İstanbul'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle başta Türk Hava Yolları olmak üzere Pegasus, Onur Air ve Atlasgolbal havayolları bugün toplam 181 seferini iptal etti. THY Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından bugün ve yarın yapacağı 143 iç ve dış hat seferini iptal ederken Onur Air 6, Atlasglobal 10 ve Pegasus Havayolları da 22 seferini iptal etti.

Edirne 

Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren Edirne, yağış nedeniyle beyaza büründü. 

Tarihi Selimiye Camisi ve çevresinde de kar yağışı dolayısıyla güzel görüntüler oluştu. Polis ekipleri, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bazı kavşaklarda önlem aldı.

Kar, kent merkezinin yanı sıra Bulgaristan'a geçişi sağlayan Kapıkule Gümrük Kapısı ile Lalapaşa ilçesine bağlı Hamzabeyli Gümrük Kapısı yolunda da etkili oldu. 

Karayolları ekipleri, bu yolların ulaşıma kapanmaması için aralıksız kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapıyor.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının eksi 2 derece olduğu kentte, kar kalınlığının 1 santimetreyi bulduğunu belirtti.

Kar yağışının bugün aralıklarla devam etmesi bekleniyor. 

3242423-orta.jpg

Kırklareli

Kırklareli'de etkili olan kar yağışı ise hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde kar kalınlığı 2, Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Gümrük Kapısı'nda 3, Kofçaz ilçesinde 4, Demirköy ilçesinin Mahyatepe mevkisinde 7 santimetreye ulaştı.

Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri, Kofçaz ve Demirköy ilçeleri ile Mahyatepe mevkisinde kar küreme çalışmalarına başladı.

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri ise kar yağışının yoğun olduğu Dereköy Gümrük Kapısı, Demirköy ve Kofçaz ilçelerinde kış lastiği uygulaması yaptı.

Ekipler, kış lastiği olmayan araç sürücülerine cezai işlem uyguladı.

Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklığının eksi 3 derece olduğu kentte kar yağışının gün boyu aralıklarla devam edeceğini kaydetti. 

 

989-001.jpg

Bin 542 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
 
Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar ve tipi nedeniyle Van'da 689 mahalle, Bitlis'te 256, Hakkari'de 105 köy ve 277 mezra ile Muş'ta 215 köye ulaşım sağlanamıyor. Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kent genelinde 698 mahalle yolunun etkili kar ve tipi nedeniyle kapandığı belirtildi.

Van'da etkisini sürdüren karın daha önce açılan yolların tekrar kapanmasına yol açtığı bildirilen açıklamada, ekiplerin koordineli bir şekilde yol açma çalışmalarına devam ettiği kaydedildi. 

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise bölge genelinde kar yağışının aralıklarla sürdürmesinin tahmin edildiği aktarıldı. 

Yaşanabilecek buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşların uyarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hava sıcaklıklarında 2-4 derece arasında düşüşün yaşanması tahmin edilmektedir. Bölgemiz genelinde yüksek kar örtüsünün bulunduğu eğimli ve dik yamaçlarda yaşanabilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir."

Son bir haftadır etkili olan yağışlar nedeniyle Van'da kar kalınlığının 26, Hakkari'de 57, Bitlis'te 181 ve Muş'ta da 59 santimetreye ulaştığı öğrenildi. 

Bitlis

Bitlis Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Kerim Sönmez, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, merkez ve ilçelere bağlı 256 köye ulaşımın sağlanamadığını bildirdi.

Sönmez, "Köy yollarını ulaşıma açmak için 10 ekip ve 43 araçla karla mücadele çalışması yürütüyoruz. Acil durumlar için de ekiplerimizi hazır bekletiyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için köy yollarını en kısa sürede ulaşıma açacağız" dedi. Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç ise kent merkezinde kar kalınlığının 181 santimetre olarak ölçüldüğünü belirterek, vatandaşlardan çığ tehlikelerine karşı duyarlı olmalarını istedi. Saraç, soğuk hava nedeniyle kentte don olaylarının yaşanabileceğini ifade etti. Karayolları ve belediye ekipleri kent merkezi ve bağlantı yollarında karla mücadele çalışması yürütürken, trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve zincir takmaları yönünde uyardı. Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şehmus Yentür de il merkezi ve ilçelere bağlı 215 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirerek, bu yolların kısa sürede ulaşıma açılması için karla mücadele çalışmalarının aralıksız yürütüldüğünü kaydetti. Hakkari'de ise 105 köy ve 277 mezra yolunun kapandığı, ekiplerin yol açma çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Kaynak: DÜNYA, Ajanslar