Kara kıtanın kaderini Türkiye değiştirecek

TİKA, Afrika halkının bölge halkının kendi geçimini sağlamasının önünü açacak projeleri hayata geçiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, kıtlık ve açlığın vurduğu Afrika'da bir taraftan acil gıda yardımlarını sürdürürken diğer taraftan bölge halkının kendi geçimini sağlamasının önünü açacak projeleri hayata geçiriyor.

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ''Afrika Tarımsal Kalkınma Programı'' Koordinatörü Mahmut Çevik, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, kıtlık ve açlığın vurduğu Afrika'ya, sadece acil gıda yardımı sağlayan bir ülke olmadığını, bölge insanının sık sık yaşadığı bu tür darboğazları aşabilmesi için uğraş verdiğini belirtti.

Türkiye'nin, TİKA aracılığıyla Afrika'daki gıda krizinden etkilenen 14 ülkede, 2005 yılından beri temiz su temini, tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılığın geliştirilmesi için çaba harcadığına işaret eden Çevik, amacın bu sahalarda üretimi artırarak insanların gelir düzeyinin yükseltilmesi olduğunu söyledi.

Çevik, yaklaşık 6 yıldır uyguladıkları ''Afrika Tarımsal Kalkınma Programı'' çerçevesinde su sıkıntısının üst seviyede olduğu Etiopya, Nijer, Nijerya gibi ülkelerde çok sayıda içme ve sulama amaçlı su kuyuları açtıklarını bildirdi.

Ayrıca, Afrika kıtasındaki ülkelerin çoğunluğunun en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörlerinin sürdürülebilir kalkınmalarına katkı sağlamaya ve nitelikli uzman yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Çevik, Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Gine, Gine Bissau, Mali, Senegal, Komor Adaları, Madagaskar, Tanzanya, Kenya, Ruanda ve Uganda'dan pek çok kişiye eğitim verdiklerini söyledi.

Çevik, temel amaçlarının bölgede yoksulluğu yenmek ve besin güvenliğini sağlamak olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda verilen eğitimler doğrultusunda Sudan'da sırıkta domates yetiştirilmesini, Komor Adaları'nda verimli patates üretilmesini sağladıklarını anlattı.

Komor Adaları'nda, halkın bir tane patates için büyük meblağlar ödemek zorunda olduklarını ifade eden Çevik, yakın zamanda yapılacak hasatla artık Komor Adaları halkının patatesi daha ucuza tüketebileceklerine dikkati çekti.

Çevik, temel geçim kaynağı balıkçılık olan Mali'de bu alanda çalışmalar yaptıklarını, Cibuti'ye 3 balıkçı teknesi gönderdiklerini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir