Karabük krize karşı çözüm arıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK'TEN / Hakkı BİLGÜCÜ

hakki_bilgucu@mynet.com

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), 8 Kasım günü 'global krizden Karabüklü  işadamlarının en az etkilenmeleri için ne yapabiliriz' düşüncesiyle bir toplantı organize etti. 8 Kasım Karabüklüler için önemli bir gün... 8 Kasım 1994 tarihinde Karabük Demir-Çelik Fabrikaları'nın kapatılmaması için yapılan mücadelenin yıldönümü. Bu açıdan krize karşı düzenlenen toplantının günü de dikkat çekici.

Toplantıya çok sayıda basın mensubu ve işadamının yanı sıra, Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal; Karabük Üniversitesi rektörü Burhanettin Uysal, Belediye Başkanı Hüseyin Erer ve Vali Nurullah Çakır'ın katılması, önemliydi. Karabük'te ilk endüksiyon ocağını kuran Karabük TSO Başkanı Şaban Akyüz ise toplantıya katılamadı. Bir yıl önce kurduğu endüksiyon ocağında 115 işçi çalıştıran Akyüz, döviz piyasasındaki aşırı dalgalanmadan olumsuz etkilenince borç yapılanmasını çevirememiş ve işletmesinin kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştı. Karabük'ün 2. endüksiyon ocağını organize sanayi bölgesinde kuran işadamı Rafet Vergili ise toplantıda yaptığı konuşmada, "Bizim sektörümüzde risk çok yüksektir. İflas eden arkadaşlarımız, dolandırıcılık yapmadılar, kötü piyasa koşulları nedeniyle iflas ettiler" dedi. Çelik -İş Sendikası Genel Sekreteri Ruhi Ayhan da tüm bu zor şartlarda, çalıştırdığı işçisinin sigortasını tam olarak gösteren, maaşını düzenli ödeyen ve devlete olan tüm sorumluluklarını yerine getirebilen işadamlarımızın cennetlik olduğunu söyledi. İşadamı Adnan Kalem ise, bankaları vadesi gelen kredileri yenilemekte zorluk çıkardıklarını, faiz oranlarını yükselttiklerini söyleyerek, işadamlarına "Yabancı bankalarla çalışmayalım" çağrısı yaptı. Karabük Üniversitesi rektörü Burhanettin Uysal ise, Karabük'te sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğini gerçekleştirmekte güçlüklerle karşılaştıklarını belirtti ve "Sanayi ile bilim birleşik kaplar gibidir" dedi. Toplantıda Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, "Ülkemiz bu krizi asgari seviyede atlatacak güçtedir" derken, şikayetlerle ilgili olarak da bankaları uyardıklarını söyledi. Ceylan ayrıca Karabük ilinin yeni teşvik yasasından da mutlaka yararlanacağını ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı toplantı, çok yararlı oldu. Bu toplantıyla hem Karabüklüler için çok önemli olan 8 Kasım tarihinin unutulmadığı gösterildi hem de reel sektörü de etkisi altına alan finansal kriz ile ilgili  farklı görüşlerin de tartışıldığı ortam sağlanmış oldu.