Karabük Üniversitesi hızla büyüyor
KARABÜK'TEN / Hakkı BİLGÜCÜ
Karabük Üniversitesi kurulalı üç yıl olmasına rağmen fakülte ve yüksek okul sayısını hızla artırıyor. Son olarak Tıp Fakültesi ile iki yüksek okul kurulma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Fakat; önemli sorunların aşılabilmesi için siyasi desteğe de ihtiyaç var. Bir eğitim kurumunun büyümesi için sürdürülen çalışmalara yerel siyasilerimizin daha duyarlı olması gerek..
Karabük Üniversitesi beş fakülte, bir sağlık yüksek okulu, iki meslek yüksek okulu ve iki enstitü ile hizmet veriyor. Üniversitede uzaktan erişim sistemiyle de eğitim bir yıldır devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kesinleşen, Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek okulu, Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Tıp Fakültesi'nin hizmete girmesi halinde 7 bin 57 olan öğrenci sayısı on yıl içerisinde otuz binin üzerine çıkacak.
Karabük Üniversitesi kampus alanı içerisine yerel secimler öncesi Sağlık Bakanlığı 300 yataklı akıllı hastane binası yapacağını duyurdu ve bu amaçla üniversite kampus alanı içinde hastane yeri için arsa istimlâk çalışması yaptı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Üysal, TOKİ'ye ihale edilme aşamasına gelen projeyi kamuoyuna açıklayınca büyük tepki oluştu. Rektör Uysal ve sivil demokratik kuruluşlarının temsilcileri Sağlık Bakanlığı'na ait hastanenin, üniversitenin kampus alanı içinde yer almasının alan darlığı yönünden büyük sorun yaratacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Karabük eski Belediye Başkanı Hüseyin Erer ve AKP Karabük teşkilatlarının tepkilere duyarsız kalması, yerel seçim sonuçlarını önemli derecede etkiledi. Son yerel seçimde AKP'nin kaybetmesinden sonra, bu yanlıştan dönüldü. Karabük AKP il teşkilatı da kamuoyunun tepkisine duyarsız kalamayız, seçim sonuçlarından üzerimize düşen dersi aldık diyerek, Sağlık Bakanlığı'nın 300 yataklı hastane binasını, Şirinevler Devlet Hastanesi binasının yanına yapacağını duyurdu.. TOKİ'nin yapacağı akıllı hastane binası için süreç çok yavaş yürüse de yer konusundaki son kararın kesin olduğu belirtiliyor.
Karabük Üniversitesi rektörlüğü de haklı olarak, Sağlık Bakanlığı'nın son kararından sonra, istimlâk edilen arsaların kendilerine devredilmesini istiyor. Fakat, yeni fakülte binaları için ihtiyaç duyulan bu arsaların devri konusunda henüz hiçbir gelişme olmadı. Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, "Gerekirse bu arsaların istimlâk bedellerine karşılık arsa takası da yapabiliriz. Bu arsalara çok acil ihtiyacımız var. Biran önce işlemleri başlatmak istiyoruz.Bu yöndeki çalışmalarımıza destek bekliyoruz" diyor. Karabük Üniversite bünyesinde tıp fakültesinin kurulmasına Maliye Bakanlığı uzun süre kaynak sorunları nedeniyle karşı çıktı. Fakat, Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan ve Mustafa Ünal, siyasi platformda konuyu takip ederek sorunun çözüme kavuşmasını sağladı.
Karabük Üniversitesi'nin büyümesi bölgemizdeki sanayi tesisleriyle eğitim kurumlarımızın işbirliği acısından öneminin yanı sıra, il ekonomisinin gelişimine de ciddi katkı sağlayacaktır. Yerel siyasi teşkilatlarımızın önem vermesi gereken konular arasında üniversitemizin sorunlarını çözüme kavuşturmak ilk sıralarda yer almalıdır.