”Karakol ve cezaevi olaylarını çok yakından izliyoruz”
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber'in ölümünü görüşmek üzere Üskül'ün başkanlığında toplandı
ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, son dönemde karakollarda ve cezaevlerinde yaşanan olayları çok yakından izlediklerini belirterek, bu konuda komisyonun bazı kararlar alabileceğini söyledi.
Komisyon, Engin Çeber'in ölümü, Zafer Üskül'ün Mersin Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı inceleme raporu ile gizli dinleme yoluyla özel haberleşmenin ihlali iddialarının araştırılmasına ilişkin hazırlanan alt komisyon raporunun da aralarında bulunduğu bazı konuları görüşmek üzere Üskül'ün başkanlığında toplandı.
Zafer Üskül, toplantının açılışında yaptığı açıklamada, son dönemde karakollarda ve cezaevlerinde yaşanan olayları çok yakından izlediklerini belirtti. Bu olaylarla ilgili olarak yasanın, komisyon başkanı olarak kendisine verdiği yetki çerçevesinde üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ifade eden Üskül, bu konuda komisyonun bazı kararlar alabileceğini söyledi.
"İşkence ve kötü muamele ile ilgili iddiaları bugün burada görüşeceğiz" diyen Üskül, toplantıdan sonra, alınan kararla ilgili basını bilgilendireceğini kaydetti.
"Adalet Bakanı'nın açıklaması son derece yerinde"
Üskül, "Adalet Bakanının, Engin Çeber'in ölümüyle ilgili özür dilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Son derece yerinde buldum" yanıtını verdi.
"Tazminat cezalarının işkence yapanlara rücu edilmesi şeklindeki açıklamasının" anımsatılması üzerine, Üskül, şöyle konuştu:
"Anayasanın 129. maddesinin 4. fıkrasına bir hüküm eklendi. Kamu görevlilerinin kusurlarından ötürü devletin tazminat ödemesi gerektiğinde, bu tazminatın ilgili kamu görevlisine rücu edilmesi zaten gerekli. Bu hükmün işletilmesi gerekiyor. Bunun işkence ve kötü muamele konusunda da caydırıcı bir etki yaratacağını düşünüyorum. Ama onunla sınırlı değil. Nerede bir kamu görevlisi hata yapmış ve tazminat ödenmesine neden olmuşsa, o tazminatın o kişiye rücu edilmesi doğru olur diye düşünüyorum."
Zafer Üskül, "Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı?" sorusunu, "Onu inceleriz. Ama Anayasanın hükmü, amir bir hüküm, hemen uygulanabilir" şeklinde yanıtladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Üskül, sorunun komisyonla ilgisinin bulunmadığını söyleyerek, yanıtlamadı.
"Ölümüne neden olanlar hakkında dava açılacak mı?"
Ayrıca CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, Engin Çeber'in ölümüne neden olanlar hakkında dava açılıp açılmayacağını sordu.
TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Özbolat, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın 1 Ocak-13 Ekim tarihleri arasında gözaltı veya cezaevlerinde 29 kişinin şüpheli şekilde öldüğüne ilişkin rapor yayınladığını belirterek, son olarak Engin Çeber'in işkence sonucu ölümünün konuyu daha yakıcı hale getirdiğini savundu. Özbolat, 29 kişinin ölümüyle ilgili herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını ve bununla ilgili olarak yargılanan devlet görevlisi bulunup bulunmadığının açıklanmasını istedi.
Çeber'in gözaltına alınma ve devamında karakol ve cezaevinde işkenceyle ölümüne neden olan olayların başlangıcının, gazete dağıtırken öldürülen Ferhat Gerçek ile ilgili eylem olduğunu belirten Özbolat, "Gerçek'i öldüren polisle ilgili hangi işlem yapılmıştır? Polisin gazete satan insanlara ateş açma yetkisi var mı?" dedi.
Özbolat, Çeber'in ölümüne neden olan gardiyan ve cezaevi görevlileri hakkında ceza davası açılıp açılmayacağını, İstinye Karakolunda kendisine işkence yapan polislerle ilgili yargının devreye girip girmeyeceğini de öğrenmek istedi.