Kararların sonuçlarını bir süre izleyeceğiz

Babacan, MB'nin attığı adımlar sonrası, kısa vadeli hesaplarda duran dövizin yurtdışına çıktığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası'nın aldığı kararların etkisine ilişkin bilgi veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kısa vadeli hesaplarda duran dövizin yurtdışına çıktığını söyledi. "Bakanların daha uzun vadeli Türkiye'ye girmeye devam ettiği görülüyor" diyen Babacan, "Bu önemli bir gelişme. Bankaların 2011'le beraber kredi artışını kontrollü tutmaları ile ilgili çağrılar vardı, uygulama da bu yönde. Kredi hacmi ölçülü artsın diyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Babacan, Dünya ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'ye hareketinden önce Esenboğa Hava Limanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın aldığı kararların somut etkilerinin neler olduğunun sorulması üzerine Babacan, şunları söyledi:

"Kararların alındığı günden bugüne kadar kısa vadeli hesaplarda duran ciddi bir miktarda döviz şu anda yurt dışına çıkmış durumda. Kalanlara ya da girmeye devam edenlere baktığımızda daha uzun vadeli bakanların şu anda Türkiye'de olduğunu ve Türkiye'ye girmeye devam ettiğini ama kısa vadeli giriş çıkışlarda ısrar etmeye çalışanların bilhassa Türkiye'den uzak durmaya başladığını, içeride olanların büyük kısmının da çıkmış olduğunu müşahede etmiş durumdayız. Bu, önemli bir gelişme."

Babacan, bir süre, alınmış olan kararların sonuçlarını izlemenin faydalı olacağını düşündüğünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ekonomi bakanlarıyla yapacağı toplantının zamanının sorulması üzerine de Babacan, toplantının zamanının henüz kesinleşmediğini belirterek, "Ancak sayın başbakanımızla beraber böyle bir çalışma, program yapmanın uygun olacağını değerlendirdik. Kendisi de benden hazırlık yapmamızı istedi. Henüz gününü, saatini belirlemedik. Bu, genel anlamda 2010 yılının değerlendirilmesi ve 2011 yılına bakış şeklinde düşünülüyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir