Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi 2012'de hazır

Tünel, Avrupa yakasının Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da gerçekleştirilecek Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi ihalesini kazanan Türk-Kore Ortak Girişimi, tünelin 1 milyar dolara malolacağını ve 4 yıl 7 ayda tamamlanacağını planlıyor.

Türk-Kore Ortak Girişimi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünce (DLH) yap-işlet-devret modeli ile yapılacak Karayolu Boğaz Tünel Geçişi Projesi ihalesini, Yapı Merkezi ile Kore'den SKEC-Samwhan-Hanshin-Namkwang-Kukdong şirketlerinden oluşan Türk-Kore Ortak Girişiminin kazandığı kaydedildi. Açıklamada, yaklaşık 1 milyar dolara malolması beklenen ve lastik tekerlekli araçların kullanacağı tünel geçişinin, Türk-Kore ortak girişimi tarafından 4 yıl 7 ayda tamamlanacağı ve projenin inşaat aşaması dahil toplam işletme süresinin 30 yıl 6 ay 9 gün olacağı belirtildi.

Verilen bilgiye göre, Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek 14,6 kilometrelik proje, Avrupa yakasında Florya-Sirkeci sahil yolunun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolunun Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek. Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tünel geçişi, denizin altından geçen yaklaşık 3,3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Geçiş, 2,1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5,4 kilometre uzunluğunda tünelden ve 9,2 kilometrelik yol genişletme ve kavşak düzenlemelerinden oluşacak.

Proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası inşa edilecek. İki katlı ve ikişer şeritli planlanan tünelde, katlardan biri giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Projenin finansmanının başta Kore olmak üzere çeşitli uluslararası finans kuruluşlarından sağlanacağı belirtilen açıklamada, Karayolu Tünel Geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanacağının öngörüldüğü bildirildi.