Kardemir, 5. yüksek fırını yapacak

KARDEMİR Genel Müdürü Demirel, yeni yapılacak 5. yüksek fırının kapasitesinin 1 milyon 200 bin ton olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ Genel Müdürü Fadıl Demirel, "3 milyon ton üretim hedefi doğrultusunda 5. yüksek fırın yapımının kararını aldık" dedi.

Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 milyon ton hedefi doğrultusunda kendilerine bir yol haritası çizdiklerini, en büyük yatırımlarının ise yüksek fırın yapımı olacağını söyledi.

Yüksek fırının yerinin hazırlandığını, kendi imkanlarıyla tesisi inşa edeceklerini anlatan Demirel, şöyle dedi:

"Sinter fabrikasını 2,5 milyon ton üretime göre yapmıştık, 3 milyon dengesine getiriyoruz. Çelikhane ünitesi için 1,2 milyon tonluk kütük makinesi bağlantısını yaptık. 50 megavat enerji santralinin temelleri bitmek üzere. 3 milyon ton üretim dengesinin bütün unsurlarını yüzde 70 oranında bitirmiş durumdayız. 5. yüksek fırın yapımının kararını da aldık. Yeni yüksek fırınımız 1 milyon 200 bin ton kapasitesinde olacak. Bu önemli bir seviye."

Bir önceki yıla göre üretimin yüzde 45, cironun yüzde 50 oranında arttığını vurgulayan Demirel, "Şirketin içindeki düzenlemeleri yapmak için toplam 14 milyon lira harcandı. Artık şirketteki yazışmalar ve arşivlemeler sanal ortamlarda yapılıyor. İhalelerde de elektronik ortam kullanılıyor, tüm bu işlemler yasal olarak gerçekleşiyor" diye konuştu.

Filyos'ta liman yapımına talip

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine Filyos beldesinde 25 milyon ton kapasiteli limanın yapımına talip olduklarını da belirten Demirel, şunları kaydetti:

"Bölge ve bizim için çok önemli bir liman. Yatırımlarla birlikte taşıma konusunda da ihtiyacımız artmakta, bunun için Filyos beldesine bir liman yapmaya karar verdik. Eğer liman yapılırsa  bizim taşıma maliyetimiz ton başına 3,5 dolar civarında olacak. Bu da dünya ülkelerindeki demir çelik sektörleri ile rekabetimizi artıracaktır. Sadece firmamız için değil bölge için de çok önemli."

Demirel, yatırımlarının çevreye duyarlılıkta da durmadan devam ettiğini ifade ederek, "KARDEMİR'in atık suları ciddi anlamda arıtılarak Filyos Çayı'na bırakılacak. Bu anlamda ciddi ve maliyetli bir yatırım yaptık. Artık terminal mevkisi karşısından kirli su aktığı görülmeyecek. Bunun yanı sıra yeşillendirme ve diğer çevre yatırımları da yaptık. Çevreye yatırımlarımız hızla devam edecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir