Kardemir yılı 100 milyon lira karla kapatacak

Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Yolbulan, "Bundan sonraki hedefimiz Ortadoğu ve Arap ülkelerinin ray ihtiyacını karşılamak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, yıllık bilanço büyüklüğü 1,2 milyar lira olan KARDEMİR'de, 2010 yılının ilk 6 aylık karını 42 milyon 558 bin 396 lira olarak açıkladıklarını, yıl sonuna kadar karın 100 milyon lira olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Mustafa Yolbulan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi H. Çağrı Güleç ve KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, İstanbul'da düzenledikleri toplantıda KARDEMİR'deki yeni yatırımları ve önümüzdeki döneme ilişkin planları açıkladı.

Toplantıda konuşan Yolbulan, 2002'den bu yana 750 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, yıllık bilanço büyüklüğü 1,2 milyar lira olan KARDEMİR'de, 2010'un ilk 6 aylık karını 42 milyon 558 bin 396 lira olarak açıkladıklarını, yıl sonuna kadar karın 100 milyon lira olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Yolbulan, şöyle devam etti:

"2009'un ilk 6 ayında aynı dönem net satış geliri 401 milyon 965 bin 266 lira iken, bu yıl aynı dönemdeki net satış geliri 488 milyon 784 bin 329 lira olarak gerçekleşti. Bu yılki konsolide satış gelirinin 422 milyon 267 bin 506 lirası yurtiçi, 68 milyon 883 bin 233 lirası ise yurtdışı satışlarından elde edildi. 2010 yılının ilk 6 ayında 42 milyon 558 bin 396 lira kar elde eden KARDEMİR'de, geçen yılın aynı dönem net zararı 46 milyon 476 bin 399 lira olarak gerçekleşmişti."

Geçen yıl iyi ilişkiler içinde bulundukları ve demiryolları konusunda Arap ülkelerinin lideri konumundaki Suriye'ye 36 bin ton ray ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yolbulan, KARDEMİR'in, 9 Arap ülkesinin demiryolları genel müdürlerinin katılımıyla iki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 4-5 Ekim'de Halep'te düzenlenen Arap Ülkeleri Demiryolları Birliği Toplantısı'na davet edilen ilk ve tek Türk şirketi olduğunu söyledi.

Kardemir Ortadoğu pazarında iddialı

Mustafa Yolbulan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Heyette yer alan ülkelerden Irak, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere hepsiyle bire bir görüşmeler yaptık. Birliğe bağlı Arap ülkeleri yıllardır önemsedikleri demiryollarını geliştirmek ve yeni hatlar inşa etmek konusunda oldukça istekli.

Ortadoğu pazarında ciddi bir potansiyel var ve bölgenin tek ray üreticisi olan KARDEMİR bu bölgede çok ciddi söz sahibi. Irak ve Ürdün, üretim normlarımız ve Suriye referansımız sayesinde ihtiyaçlarını KARDEMİR'den temin etmek istediklerini dile getirdiler. Önümüzdeki 2 aylık dönemde keşif ziyaretleri için yetkililerini Karabük'e gönderecekler. Bundan sonraki hedefimiz Ortadoğu ve Arap ülkelerinin ray ihtiyacını karşılamaktır."

"Tarihi hicaz demiryollarına talibiz"

KARDEMİR olarak çok heyecanlandıkları bir diğer projenin ise II. Abdülhamit tarafından İstanbul ve kutsal topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek amacıyla 1900 yılında yapımına başlanan, Şam ve Medine arasında inşa edilen Hicaz demiryolunun yeniden canlandırılması olduğunu belirten Yolbulan, bu proje hayata geçirildiğinde içinde yer almaktan büyük heyecan duyacaklarını dile getirdi.

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel de, özelleştirildiğinde 500 bin ton üretim gerçekleştiren KARDEMİR'in kapasitesinin bugün 1 milyon 300 bin tona çıktığını, önümüzdeki dönemde 1 milyon 800 bin tona ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

"Uzun vadede yassı üretimi düşünüyoruz"

KARDEMİR'in kendi limanını yapma zamanının geldiğini de bildiren KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, Filyos liman projesi üzerinde çalıştıklarını, 5 yıl içinde bu yatırıma başlayıp büyük ölçüde de bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

Özelleştirme sonrası dönemde yapılan yeni yatırımlarla birlikte KARDEMİR'in, Türkiye'de ve yakın coğrafyada 72 metre uzunluğa kadar demiryolu rayı ve 550 milimetre genişliğe kadar ağır profil üretebilen "tek" kuruluş olduğunu belirten Demirel, Türkiye'nin, rakibi konumundaki Çin ve Brezilya'yı kalite konusunda geride bıraktığını söyledi.

Demirel, soruları yanıtlarken, yıllık ray üretimlerinin şu anda 450 bin ton olduğunu, 3 yıl içerisinde bunu 1 milyon tona çıkaracaklarını ifade ederek, Ortadoğu ülkelerinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde 6,5 milyar dolarlık bir ray pazarı olduğunu, Türkiye'nin yakın gelecekte bu bölgenin ray merkezi olacağını vurguladı.

Türkiye'nin artık tren rayı konusunda hiçbir ülkeye muhtaç olmadığını vurgulayan Demirel, "Demir çelikte ciddi atak yapan bir ülke konumundayız. KARDEMİR de, kapasitesini artırırken, bir yandan da üretimini katma değeri yüksek özellikli çeliklere kaydırmaya çalışıyor" dedi.

Uzun vadede yassı üretimi düşündüklerini ifade eden Demirel, Filyos Liman projesiyle ilgili olarak da, "Ton başına 3,5 dolar maliyetle sahile ulaşmış oluyoruz. Bu bize hem ithalatta hem de ihracatta ciddi avantaj sağlayacak. Bu liman 180 bin tonluk gemilerin yanaşabileceği bir liman olacak. Limanın yatırım maliyeti yaklaşık 150 milyon dolar civarındadır" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir