Kars'ın çözüm bekleyen sorunları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali GÜVENSOY / Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Kars kentimiz Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey doğusunda bin 750 metre yükseklikte bir yaylada kurulmuş.

Türkler'in Orta Asya'dan göç ederek Anadolu'ya ilk olarak girdikleri yer olan serhat şehrimiz Kafkaslar ve Orta Asya'nın Anadolu'ya köprüsü konumundadır.  Kars'tan Gürcistan'a, Ermenistan'a açılan Devlet Demir Yolları Ermenistan'dan Asya'ya uzanır. Karayolu ile ise Çıldır Aktaş'tan Gürcistan ve Kafkaslar'a geçilir. Kentimizdeki havaalanı sayesinde Ankara ve İstanbul'a seferler yapılmaktadır. Demiryolu ağımız da iç hatlar boyunca Edirne'ye kadar uzanır. Böylesine ulaşım avantajları olan Kars ilimizin bir dizi ekonomi odaklı sorunu  çözüm bekliyor. Hayvancılığın geliştirilmesi, Kars Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) sorunlarının giderilmesi gerekiyor. OSB'nin tam kapasite ile çalışır hale gelmesi için eksiklerinin giderilmesi şart. Yatırım için gelecek işletmeler için teşvik tedbirlerinin alınması, yatırımcılara kolaylık sağlanması gerekiyor. 2001 krizinden çok ciddi bir şekilde etkilenen 12 işletmemiz atıl duruma geldiler. Bunların da yeniden üretime geçmesi için gereken desteğin sağlanması önemli.

Baraj ve sulama kanallarının bir an önce tamamlanması, Kars-Tiflis demiryolu depolama merkezinin Kars'ta olması da taleplerimiz arasında. Kars'ın en önemli sorunlarının başında işsizlik ve göç geliyor. Avrupa Birliği'nde istihdam stratejileri, istihdam dostu vergi politikaları uygulayarak işsizliğin önüne geçtiler. Öte yandan Çin, Hindistan gibi ülkeler de istihdamı kayıt altında ve sürekli kılmak için bölgelerarası farklılıkları dikkate alarak gelişmişlik durumlarına göre farklı bölgelere farklı asgari ücret uygulamasına gitmişlerdir.

Kars'ın devlet yatırımları açısından kalkınmada öncelikli il statüsünde olması, ilin sanayi yatırımları açısından bir çekim merkezi olmasını sağlıyor. Özel sektör için, kentte ucuz ve kalifiye işgücü teminin mümkün olması sanayi  yatırımları açısından fırsat yaratmaktadır. Enerji potansiyeli bakımından; hidrolik, rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi kaynaklarına sahibiz. İçme ve kullanma suyu kaynaklarımız yerleşim alanları ve sanayiin su ihtiyacının karşılanmasına imkanı sunuyor. Gelişmiş illerde yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik özendirici teşvikler uygulandı. Teşvik Yasası'nın bölgelere ve sektörlere göre yeniden düzenlenmesi ile gelişmişlik düzeyi düşük iller için de ekstra avantajlar sağlanması gerekir. Bu sağlanmazsa yeni istihdam alanı da yaratılamaz, kentimiz ticaret alanında gittikçe daha çok geriler.