Kartepe çığ gibi büyüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

[email protected]]

Kocaeli ve Sapanca'nın en yüksek tepesi olan Kartepe, ilin çiçeği burnunda ilçelerinden birinin de adı aynı zamanda. Bugüne kadar sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle namını pek çok kez duymuşsunuzdur. Şayet, kış sporlarına merakınız da varsa Kartepe'nin İstanbul ve çevresi için ne büyük nimet olduğunu iyi bilenlerdensiniz demektir.

Bacasız sanayi diye tabir edilen turizmin yanı sıra son dönemde birçok işletmeyi de sınırları içerisine katan Kartepe'de son dönemde ciddi bir hareketlilik söz konusu. Ama bilmeyenler için yinelemek de fayda var. Bölgede küçüklü büyüklü 600'e yakın işyerinin varlığından söz ediliyor. Bu firmaların bölgede yarattığı istihdam potansiyeli ise 8 bin civarında. Otomotivden alüminyuma, makineden inşaata kadar geniş bir sektör yelpazesi mevcut. Öyle ki savunma sanayinin dünya liginde seyreden firması da yine burada üretim yapıyor. Sanayicilerin yatırım için bu bölgeyi seçmelerinde birçok faktör etkili oluyor şüphesiz. İstanbul, Ankara, Bursa, Bilecik ve Sakarya'ya olan yakınlığı bir kenara bölge, kente en yakın kırsal özelliğini taşıyor.

Tabi bölgelerin kaderleri barındırdıkları firmalarla da ilgili. Çünkü, her bölge kendi iç dinamikleriyle birlikte gelişiyor. Bana sorarsanız, Kartepe bu açıdan da şanslı derim. Çünkü, bir süre önce kurulan başkanlığını Hüseyin Atilla, genel sekreterliğini ise Celalettin Kırboz'un yürüttüğü Kartepe Sanayici ve İşadamları Derneği  üyeleri, bölgenin gelişimi için ellerini  taşın altına koymaya çoktan gönüllü. Son derece hırslı ve heyecanlılar. Bölgenin gelişiminin sanayici ile yerel yöneticilere bağlı olduğuna inandırmışlar kendilerini.

Çok sayıda da projeleri var Kartepe ile ilgili. Bana göre en fazla değer yaratacak projelerinin başında hızlı tren geliyor. Bu projenin İzmit yerine trafiği daha rahatlatacağını düşündükleri Kartepe'de hayata geçmesi halinde bölgenin önemi çok daha artabilir. Ayrıca Sapanca Gölü kıyısında yapılacak iyileştirme çalışmalarıyla da bölgenin gezi, spor ve sağlık alanı misyonundan uzaklaşmayacağını düşünüyorlar. Bir de söylemeden geçemeyeceğim, derneğin bölge kadınlarının istihdama kazandırılması için güzel de bir projesi var. Sadece bölge kadınlarının çalışacağı bir atölyede iş elbiseleri dikilecek ve bölge firmalarının tedarikçiliği yapılacak. Bu proje güzel bir sosyal sorumluluk projesi bana göre. Çevre insanının refah seviyesinin önemsenmesi takdire değer.

Öte yandan Kartepeli işadamlarının en hassas oldukları konu çevre. Çevreye zarar verebilecek hiçbir tesisi bölgede barındırmamakta sonuna kadar kararlı görünüyorlar. Bilinçli ne istediğini bilen insanlarla Kartepe doğa ile sanayinin uyumunu yakalayabilir, bu konuda örnek bir model olabilir. Kartepeli işadamlarının bu yapıcı tavrıyla bu süreç pek de uzak görünmüyor.