Kastamonu Entegre yeni ürünü ile 5 kıtada büyüyecek

Kastamonu Entegre, 3 yıldır üstünde çalıştığı yeni ürünü ile tüm dünya pazarlarında güç kazanmayı hedefliyor. Alanında Avrupa’da 4'üncü, dünyada ise 8’inci şirket olan şirket, 1.2 milyar dolarlık ciroyu Ar-Ge merkezinin açılması sonrası hızla artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Ağaç bazlı panel sektöründe Avrupa’da dördüncü, dünyada ise sekizinci sırada yer alan Kastamonu Entegre, ‘Glossmax’ isimli ürünü ile 5 kıtada ihracatını artırmaya odaklandı.

 Gebze Kastamonu Entegre Fabrika Direktörü Yusuf İleri, dekorasyonda günün en üst trendi olan 2.10 enindeki Glossmax’ın 3 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının sonucunda, dünyada ilk defa Gebze Kastamonu Entegre tesislerinde üretildiğini belirterek, “Ürün dünyanın birçok ülkesinde yemek odalarından mutfak dolaplarına, yatak oda- Kastamonu Entegre, 3 yıldır üzerinde çalıştığı yeni ürünü ile tüm dünya pazarlarında güç kazanmayı hedefliyor. Alanında Avrupa’da 4'üncü, dünyada ise 8’inci şirket olan Kastamonu Entegre, 1.2 milyar dolarlık ciroyu Ar-Ge merkezinin açılması sonrası hızla artıracak. larından televizyon ünitelerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip oldu. 

Büyük ekonomik destekler ve 2 Alman partner ile birlikte geliştirilen ürün büyük ilgi gördü” dedi. Dokulduğunda doğalllık hissi veren, görüntü olarak derinlik oluşturan Glossmax’ın müşterinin beğenisine göre mat ya da çok parlak olabilen bir ürün grubu olduğunu belirten İleri, “Mühendislik olarak çok modern bir teknoloji ile cleanroom dediğimiz ameliyathane standartlarındaki çok özel bir ortamda üretildi. Bizim kendi üretimimiz olan medelan ve teknolan dediğimiz ürünlerin üzerine belli kimyasalların uygulanması ile ‘high gloss’ dediğimiz çok parlak yüzeylerin elde edilmesi sonucu ortaya çıkan bir ürün olan Glossmax, çok uzun bir altyapı çalışması ve devreye alma süreci yaşadı. Kendi renklerimizi ürettiğimiz ve üzerine cilalama yaptığımız için diğer tamamlayıcı ürünlerimiz ile birebir uyumlu olan Glossmax, 5 kıtada talep görüyor” açıklamasını yaptı. 

“Ağaç sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezini kuracağız” 

2017 yılında ağaç sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge centerini kurmayı plandıklarını aktaran İleri, şirket yönetiminin 50’den fazla beyaz yakalının çalıştığı ve çalışanların sadece Ar-Ge yaptıkları bir merkez yapılandırmasına gitme kararı aldığını dile getirdi. Şu anda Ar-Ge süreçlerine katkı sağlayan ve Ar- Ge merkezinin altyapısını oluşturacak 15’in üzerinde yüksek lisans ve doktarası olan mühendisin bu konu ile uğraştığını kaydeden İleri, Ar-Ge’ye ayırdıkları payın yüzde 1’in üzerine çıkmaya başladığını aktardı. İleri, “Şirketimiz yatırım yapma ve büyüme alanı olarak Rusya’yı seçti. Tataristan’ın Alabuga şehrinde özel endüstriyel alanda 2011 yılında başlattığımız yatırım, geçtiğimiz yılın haziran ayında devreye girdi. 3 yıl süren bir çalışma ile Avrupa’nın en büyük MDF tesisini devreye aldık. Aynı lokasyonda ikinci MDF tesisimiz de devreye girecek” dedi. İleri, şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada yonga, levha ve MDF olarak 4.6 milyon metreküplük bir üretim kapasitesine sahibiz. İhracatımızın toplam ciro içindeki payı yüzde 23-25 aralığında. 2014 yılı toplam cirosumuz 1.2 milyar dolar. Bu rakam yurtiçi tesislerimiz için geçerli. Yurtdışındaki tesislerimiz olan Romanya, Bulgaristan, Tataristan ve yeni fabrikamız ile birlikte toplam mal varlığımızın ve ciromuzun yaklaşık yüzde 35’ine yansıyacak.”

Katma değerli ürüne odaklandı 

620 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Gebze fabrikasında 128 beyaz yaka, 552 mavi yaka personelin istihdam edildiği bilgisini veren İleri, “Türkiye’de 1990’lı yılların başında ağaç bazlı panel üretimi sektöründe büyüme kararı alan 2 aileden birisi olan Kiğili ailesi devletin boşalttığı alanlara yatırım yaptı. Kastamonu Entegre 1994 yılında Gebze’de yonga levha fabrikasını devreye alarak sektörde büyüme hamlesini başlattı. Şu an İSO listesinde ilk 50 içindeyiz” şeklinde konuştu. Türkiye’deki yatırımlarını orman varlığının ve pazarının dengelendiği yerlerde büyüteceklerini ifade eden İleri, “Uzun vadeli bir iletişim, bir tedarik zinciri yönetimi tesis etmek için arayışlarımız var. Bu manada artık çok volüm ile birlikte çok katma değerli ürün üretme, müşterilerimize global piyasalarda rekabet avantajı sağlayacak çözümler üretme arayışımız var” ifadelerini kullandı