Katalan lider: Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceğiz

Belçika'ya giden ve sığınma başvurusu yapacağın iddia edilen eski Katalan lider Carles Puigdemont, "Durumu AB gündemine taşımak için geldim. Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Puigdemont, 21 Aralık'ta gerçekleştirilecek erken bölgesel seçimin sonuçlarını tanıyacaklarını da söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katalonya özerk yönetiminin görevden alınan lideri Carles Puigdemont, Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyerek 21 Aralık'ta gerçekleştirilecek erken bölgesel seçimin sonuçlarını tanıyacaklarını açıkladı.

Puigdemont, İspanya'da adil yargılanma süreci hakkının güvence altına alınması durumunda ülkesine döneceğini kaydederek "İspanya, siyasi projemizden vazgeçmemizi istiyor. Ancak başarılı olamayacaklar. Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Puigdemont, Belçika'dan sığınma talep edeceği yönündeki iddialar için de, "Belçika'ya siyasi sığınma hakkı talep etmek için gelmedim. Brüksel, Avrupa'nın başkenti olduğu için buraya geldim. Katalan sorununun bir Avrupa sorunu olduğunu vurgulamak ve daha özgür hareket etmek için Brüksel'e geldim" değerlendirmesinde bulundu.

Katalonya parlamentosunun 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin ardından Madrid hükümeti bölge yönetimini feshetmiş ve 21 Aralık'ta erken bölgesel seçime gidilmesine karar vermişti.

Bu arada Katalonya'nın bağımsızlık ilanı İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilirken, eski Katalonya Başkanı Puigdemont ve diğer hükümet üyeleri hakkında "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlarından dava açılacak.