”Katar ile ortak enerji grubu oluşturacağız”

Bakan Yıldız, gazetecilere Katar ziyaretini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Katar ile ortak enerji grubu oluşturmaya karar verdiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve Global Enerji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Uluslararası Enerji Kongresi"ne katılmak üzere geldiği Sheraton Otel'de gazetecilerin Katar'a yaptığı ziyaretle ilgili sorularını yanıtladı.

Katar'daki temaslarının oldukça verimli geçtiğini anlatan Yıldız, görüşmelerde üç temel konu üzerinde çalıştıklarını, bu konuların, "Katar'ın Türkiye'de enerji sektörüne ilişkin projeleri", "uzun dönemli kontratları ifade eden LNG alımları", "Katar-Türkiye doğal gaz boru hattı" olduğunu söyledi.

Katar'ın dünyanın en büyük doğal gaz kaynaklarına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Yıldız, "Katar'ın ihraç ettiği LNG Türkiye'nin tüketiminin hemen hemen iki katını oluşturuyor. Bizim görüştüğümüz konular orta ve uzun vadeli çalışma programlarını içeriyor. Görüşmelerimizde ortak enerji grubu oluşturmaya karar verdik" dedi.

Yıldız, bir gazetecinin,, "Katar'dan LNG'yi özel sektör mü yoksa kamu mu getirecek?"sorusuna, "Hem özel sektör hem kamu yapabilir. Öncelikle Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması önemlidir. Bizim tercihimiz bu geçiş döneminde kamunun yükümlülüklerini de göz ardı etmeksizin bunun özel sektör eliyle yapılmasıdır" yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Yıldız, Katarlıların Türkiye'de enerji üretiminin özelleştirilmesine ilgi duyduklarını söyledi.

Katar'ın dünyada enerji konusunda önemli bir ülke haline geldiğini dile getiren Yıldız, bu ülkedeki temasları çerçevesinde "enerji şehri"ni gezdiklerini, burada 145 bin kişinin çalıştığını öğrendiğini, bu şehirden çok etkilendiğini ve bir mühendis olarak çok heyecanlandığını anlattı. Yıldız, "Biz de niçin Ceyhan'da böyle bir şey yapmayalım?" dediğini aktardı.

"Görevden alma değil"

Yıldız, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un görevinden ayrılmasıyla ilgili olarak, "Biz bunu görevden alma olarak nitelendirmiyoruz. Koltuğunun, masasının, sandalyesinin yerinin değişmiş olması, o insandan faydalanmayacağız anlamına gelmiyor" dedi.

Uluslararası Enerji Konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un görevinden ayrıldığının belirtilmesi üzerine, "Biz bunu görevden alma olarak nitelendirmiyoruz. Karşılıklı oturup konuşuyoruz, farklı yerde daha farklı faydalar sağlayabileceğine inandığımız bütün arkadaşlarla bir nevi rotasyon olmuş oluyor. Saltuk bey de BOTAŞ'ta 5 yıl aktif olarak üst düzeyde çalıştı ve çok değerli çalışmalar yaptı. O yüzden kendisiyle oturup meseleleri beraberce konuşuyoruz, konuşmaya da devam edeceğiz" dedi.

BOTAŞ'ta yeni genel müdürün belli olup olmadığı yönündeki sorular üzerine Düzyol, "Tabii isimler bir yandan geliyor, bir yandan gidiyor, diğer genel müdürlüklerde olduğu gibi" yanıtını verdi.

Rüzgar santralleri ihalesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar santralleri ihalesi sürecinin 1 Kasım'da ikinci yılını dolduracağına işaret ederek, bu sürecin aslında çok da istedikleri bir şekilde yürütülmediğini kaydetti. Yıldız, "Yani bir konuya karar veriyorsunuz, 76 bin megavatlık bir müracaat alıyoruz ama 2 yıl geçmesine rağmen adresleri henüz belirlememiş durumdayız. Biz hem EPDK hem de ilgili kurumlarla yapacağımız çalışmalar sonucunda bu adresleri yıl sonuna kadar belirlemiş olacağız" diye konuştu.

Bu konuda yapılan çalışmaların küçümsenemeyeceğini, ancak sürecin hızıyla ilgili tartışmanın hem özel sektör hem de kamu tarafından rahatlıkla yapılabilmesi gerektiğini anlatan Yıldız, "Biraz kıra döke bunların sonuçlanacağını söylemeliyim. Türkiye'deki rüzgar enerjisinin bir kapasitesi vardır ve o kapasite doğrultusunda bu yapılacaktır. Dolayısıyla biz bu işin nasıl elimine edileceği ile ilgili kriterleri belirlemek durumundayız" dedi.