Kayaklı koşuda Türk sporcu 5'inci oldu

Rus Skobelev'in ilk sırada bitirdiği yarışta, Sebahattin Oglago'nun derecesi, Türk kayak tarihinin en büyük başarısı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM – 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda erkekler klasik bireysel 10 kilometre kayaklı koşuda altın madalyayı Rus sporcu Vladislav Skobelev kazandı. Koşuya katılan beş Türk sporcudan Sabahattin Oglago, 27:10.4 ile Türkiye'nin bugüne kadarki en iyi derecesini gerçekleştirerek 5. oldu. Oglago'nun derecesi, Türk kayak tarihinde alınan en büyük başarı olma özelliği taşıyor.

Erkekler bireysel 10 kilometre kayaklı koşu yarışmaları, Erzurum'un Kandilli Kayak Merkezi'nde yapıldı. 66 sporcunun start aldığı ancak 62'sinin tamamlayabildiği yarışta, Rus sporcu Vladislav Skobelev 25:43.1'lik dereceyle birinciliği elde ederken, artı 55.3'le Japonya'dan Akira Samuel Lenting gümüş madalyaya uzandı. Kazakistan'dan Gennady Matviyenko ise artı 58.5'lik dereceyle üçüncü olarak bronz madalya almaya hak kazandı.

Yarışta start alan beş Türk sporcudan Sabahattin Oglago, Kazak sporcu Matviyenko'nun sadece 28.8 salise gerisinde kalarak, 27:10.4 ile madalya şansını kıl payı kaçırdı. 5. olan Oglago'nun elde ettiği derece Türkiye'nin bu branşta ulaştığı en iyi sonuç oldu.

Diğer Türk sporcular birbiri ardına sıralanarak, 39, 40, 41 ve 42. sıraya yerleştiler. Altın madalyanın sahibi Skobelev'in artı 3:51.9 gerisinde kalan Ömer Yusufoğlu 39., Süleyman Ateş artı 4:01.7 ile 40., Sabahattin Oglago'nun amcasının oğlu Burhan Oglago artı 4:02.0 ile 41., Erkan Orhan ise artı 4:11.9'luk derecesiyle 42. sırada yer buldu.

Erkekler klasik bireysel 10 kilometre kayaklı koşuya, Güney Kore ve Ukrayna'dan 6'şar, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Kazakistan ve Türkiye'den 5'er, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD'den 4'er, Avusturalya'dan 3, İsviçre'den 2, Bulgaristan, Estonya, Almanya, İrlanda, Moğolistan, Slovakya, İsveç ve Venezuela'dan 1'er sporcu katıldı.

Türk sporculara büyük tezahürat

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık da yarışı izleyenler arasında yer aldı.

Türk sporcuların, özellikle de en iyi dereceyi yapması beklenen Sabahattin Oglago'nun yarışa başlaması ve bitirmeleri sırasında izleyiciler tezahüratta bulundular.

Oglago'nun kardeşleri ise sporcuyu, "Haydi şampiyon" diye bağırarak, motive etmeye çalıştılar. Yarış sonunda 5.'liği elde eden Sabahattin Oglago'yu babası Mehmet Şirin Oglago ve kardeşleri, Kayak Federasyonu Başkanı Ayık sarılarak kutladılar.

Sabahattin Oglago, yarışı değerlendirirken, beklentilerin üzerinde bir derece elde ettiğini ifade ederek, "Türkiye bana güveniyor. Gözler benim üzerimdeydi. Canla başla mücadele ettim. Elimden geleni yaptım" dedi.

Yarışmanın ardından düzenlenen seramonide madalyaya hak kazanan sporculara, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül tarafından çiçek verildi. Madalya töreni daha sonra yapılacak.

20 salise ile kaçırdı

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, yarışın ardından yaptığı açıklamada, Oglago'nun aldığı dereceyi 'muhteşem' olarak nitelendirdiklerini belirterek, "Oyunlardan önce hiç madalya umudumuz yok diyorduk. Ancak bazı sporcularımızdan umutluyduk. Sabahattin de bunlardan birisiydi. Ve iyi bir derece yaptı" dedi. "Şu ana kadar Sebahattin'in aldığı derece, kayak tarihinin aldığı en büyük başarıdır" diyen Ayık, şunları ifade etti:

"Ama kendisinden daha büyük derece bekliyoruz. Ve bunu da yapacağız. Bu da bunun göstergesidir. Yarın biathlonu ve alpleri de gelin seyredin. Sabahattin her an ikinci, üçüncü bile olabilirdi. Çünkü sadece 20 salise ile kaçırdı."

Bu konularda ilginizi çekebilir