Kayseri KOBİ'leri bankacılık sektöründen destek bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsmail RUHLUKÜRKÇÜ / MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı

Ekonomimizin lokomotifi KOBİ'ler gerek iç, gerekse dış pazarlarda artan rekabete ayak uydurmaya çalışırken, bir yandan da karşılaştıkları sorunları aşmanın yollarını keşfetmek durumundalar. Yaşadığımız şu ortamda finansman kaynaklarına ulaşmak, KOBİ'lerimizin başlıca sorunlarından biri.

Üyelerimizden bizlere yansıyan bilgi ve şikayetler doğrultusunda, sorumlu bir sivil toplum kuruluşu anlayışı ile hareket eden derneğimizce, bankaların, KOBİ'lere karşı sergilediği tutum ile ilgili olarak açıklama yapma gerekliliği oluştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre geçen yıl eylül ayında bankaların TL mevduatı 276 milyar TL, KOBİ'lere verilen nakdi kredi toplamı 99 milyar TL iken, 2009 yılı Şubat ayında TL mevduatı artarak 299 milyar TL'ye ulaşmış, KOBİ'lere verilen nakdi kredi toplamı 84 milyar TL'ye gerilemiştir. Rakamların da ifade ettiği gibi, altı aylık dönemde, mevduat 23 milyar TL artarken, KOBİ'lere verilen krediler 15 milyar TL azalmıştır. Bankaların bu dönemde özellikle KOBİ'lere yönelik kredileri daraltması, kredi vermeyi durdurması, yeterli teminatı gösteren, gayrimenkul ipoteği veren işletmelere dahi kredi vermemesi, geri ödemelerinde hiçbir sorun olmayan kredi müşterilerinden bile ek teminat göstermesini istemesi, kredi standartlarını yükseltmeleri, piyasalardaki durgunluğu arttırmaktadır. Hatta bazı bankaların eski kredileri geri çağırarak piyasadan para çekmesi zaten likit kaynak sıkıntısı yaşayan işletmeleri zorlamaktadır.

Bankaların kredi arzına karşı sergilediği tutum, gerekli önlemler alınmazsa reel ekonomiye zarar vermenin yanında işsizliği de körükleyecektir. Bankaların kredi kartı ve bireysel ürün geliştirmede gösterdikleri odaklanmayı KOBİ'lere de yönelterek KOBİ bankacılığını geliştirmeleri hususunu önemsiyoruz.

Küresel ekonomik şartlar tüm sektörleri etkilemiştir. Ancak unutulmamalıdır ki hepimiz aynı gemideyiz. Bankaların KOBİ'lere inanması ve bu ortamda şirketlere destek olması gerekir. Türkiye küresel krizi, dış etkilerden yaşadığından daha çok, içerde bankalardan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle yaşar hale gelmiştir. İşletmelerin çarklarının işlemesi ve yatırımların artması için finansa erişim güçlüklerinin acilen iyileştirilmesi elzemdir. Bu konuda, Devletin finansal daralmanın rahatlaması için attığı önemli adım, özel sektör ile bankalar arasındaki kredi akışını hızlandırmayı amaçlayan Kredi Garanti Fonu'nun kurulması, Meclis'in gündemindedir. Kredi Garanti Fonu, KOBİ'er için sağladığı kefalet ve üstlendiği risk ile işletmelere destek olacak, işletmelerin banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirecektir. Bu sayede işletmelerin kalkınmasına katkı sağlanacaktır. KOBİ'ler için can simidi olacak fon kanununun fonksiyonel olarak acilen yürürlüğe girmesi önem arz etmektedir.

Piyasalardaki canlılığın oluşması için işletmelerin ve sanayi-ticaret sektörlerinin Kredi Garanti Fonu gibi ensturmanlar ile önünün açılması ivedikle gereklidir. Bu günlerde, tedbir alınmaz ise gelecekte KOBİ'lere büyük tahribat yapacaktır. Banka sektörünü, piyasalardaki dengenin sağlıklı işlemesi ve sistemin normale dönmesi bilinci ile yeniden kredi kanallarını açarak, işletmelere destek olmaya davet ediyoruz.