Kayseri metal sektöründe yan sanayi gelişmeli
H. Mehmet DURAK / Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Büro Market, Bahçe Mobilyaları Çelik Raf İmalat Sanayi Komite Başkanı
Metal eşya sanayi sektörü ülkemizde orta büyüklükteki sektörlerden olup, imalat sanayi sektörü içerisinde sektörler arası sıralamada; üretim büyüklüğü bakımından yüzde 4,12 pay ile 10. sırada. İstihdamda yüzde 45'lik pay ile 7. sırada. İhracatta yüzde 4,21'lik payla 8. sırada. İthalatta yüzde 2,10'luk pay ile ortalarda yer almakta.
Kayseri sanayisinde de önemli bir paya sahip olan metal eşya sanayiinin ölçek büyüklükleri mutlaka incelenmeli. Bunun neticesinde pazarda bilinçsizce yapılan fiyat rekabeti ve kayıtdışı faaliyetleri ile öne çıkmış olan firmaların temsilcisi olmamız yönünde hassasiyetimiz devamlı olmalıdır. Sektör olarak Kayseri Sanayi Odası Komite toplantılarında bir araya geldiğimizde gündemde öne çıkan diğer bir konu ise yan sanayi kültürünün geliştirilmesi. Zira yan sanayi kavramının sanayideki rolü her geçen gün daha belirgin olarak hissedilmekte. Yan sanayi, belki de üretim potansiyeli ve pazar payı itibari ile belli büyüklüğe sahip firmaların uzman olmadıkları birçok alandan çekilerek, o alanda ihtisas sahibi iş ortakları ile çalışmayı tercih etmeleri neticesi ortaya çıkmıştır. Bazı sanayi kollarından başlayarak gelişen bu kültür, Kayseri'de de yaygınlaşma ve kurallarını oluşturma sürecini devam ettirmekte.
Kayseri'de yan sanayi kültürünün henüz olgunlaşmadığı için bu alanda faaliyet gösterebilecek kültürel donanımda firma azdır. Bu durum ana sanayi firmalarının önündeki en önemli sorun olarak duruyor.
Verimliliği ve fleksibilitesi yüksek makine parkları ile çalışmak zorunda olan yan sanayi firmaları performanslarını artırıcı yatırımlarını yapmak ve hızlı reaksiyon kabiliyetini kazanarak gelişmeleri takip etmek zorunda.
Yan sanayi sektöründe çalışacak olan firmaların yaşamaları, ayakta kalmaları da bir bakıma alacakları siparişlerin miktar ve sürekliliği ile doğrudan orantılı. Bir başka ifadeyle ana sanayiciye bağımlılıkları kaçınılmaz bir durum.Yan sanayi sektörünün sağlıklı yapılanması ve büyümesi için gerekli kültürün oluşması yönünde ana sanayi firmalarının gerek mesleki, gerek maddi ve gerekse de manevi anlamda destekleyici faaliyetlerine ihtiyaç olduğunu belirtmekte fayda görmekteyim.
Ayrıca sektörün gelişmesi için önem arz eden yurtdışı fuarlara iştiraklerde verilen teşviklerden serbest bölgelerdeki firmalar ve organizatör firma olmadan münferit katılımcılar yararlanamamakta. Bu konuda da yeni düzenlemeler oluşturulması yönünde girişimde bulunulmasında yarar görmekteyiz.