Kayseri, mobilya sektöründe hızlı bir büyüme bekliyor
Nureddin OKANDAN / Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Başkanı
Mobilya üreticileri birçok şehre dağılmış olmakla birlikte, mobilya sektörü kümelenmesi İstanbul, İnegöl, Ankara, Kayseri ve İzmir illerinde gerçekleşti. Mobilya sektörünün gelişimi ve büyümesi kanepe, koltuk ve yatak üretimi ile başlayan Kayseri ise daha sonra tüm alanlar ve tüm ürün gruplarında Türkiye'nin en büyük mobilya merkezi haline geldi. Türkiye'de bir günde üretilen 20 bin yatağın 10 bini, 19 bin kanepenin 12 bini, 2 bin 500 koltuk takımının bin takımı Kayseri'de üretiliyor. Panel mobilya üretiminin yarısı Kayseri'de gerçekleştirilmekte.
Türkiye'de mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 8.4'ünün faaliyet gösterdiği Kayseri, mobilya sektöründeki istihdamın yüzde 19.8'ini de tek başına karşılıyor. Mobilya sanayinde yaratılan katma değerin yaklaşık yüzde 14.7'si de yine Kayseri'de faaliyet gösteren firmalar eliyle olmakta.
Kayseri'de faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarının yüzde 20.5'i, toplam çalışan sayısının yüzde 24.8'i de mobilya sektöründe faaliyet gösteriyor. İstanbul Sanayi Odası İlk 500 sıralamasında yer alan 14 Kayseri
firmasından 4'ü, ikinci 500 sıralamasında yer alan 18 firmamızdan 5'i mobilya sektöründen..
Kentteki küçük, orta ve büyük ölçekli toplam mobilya firması sayısı bin 500'dür. Firma başına düşen 11.5 kişilik istihdam düzeyi ise Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir oranı ifade ediyor. Orta ve büyük ölçekli başlıca 740 mobilya firmasında 20 bin 280 kişi istihdam ediliyor. Bu firmalarımızda işletme başına düşen çalışan sayısı daha da artarak 27.41'a ulaşıyor. Firma başına düşen eleman sayısının yüksekliği Kayseri firmalarının büyük ölçekli olduğunun da bir göstergesi sayılabilir.
Türkiye mobilya üretim sektöründe en fazla istihdama sahip firmalar arasında İstikbal Mobilya, Bellona, Yataş, İpek Mobilya ve Kilim Mobilya gibi şirketlerimiz yer almakta. KAYSO verilerine göre mobilya sanayindeki üyelerimiz tarafından 2008 yılında 317 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Firma başına ihracat değeri sıralamasında Kayseri, Türkiye ortalamasının üzerinde rakmalar yakaladı. TOBB ve DTM verilerine göre Kayseri, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 25'ini, ev ve ofis mobilyası ihracatının yüzde 33'ünü tek başına sağlayarak birinci sırada yer almakta. Toplam ihracat içerisinde en büyük pay kanepe ve oturma grupları ile panel mobilyaya ait. Kayseri, ihracat miktarındaki hızlı artışla da dikkat çekiyor.
2006 yılından 2008 yılına kadar mobilya ihracatı yaklaşık 2 kat arttı. Mobilya sektörünün ithalatı ise 57 milyon dolar olup, ihracat değerinin yaklaşık yüzde 15-20'si kadardır. Sektörün dışa bağımlılık oranı Türkiye ortalamasının altında. Bu ithalatın yüzde 32'sini mobilya aksam ve parçaları oluşturuyor.
16 Temmuz 2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar" hükümleri uyarınca mobilya sektörü bölgesel bazda desteklenen sektörler arasında yer alıyor. Dolayısıyla, Kayseri'de mobilya sektörünün gelecekte de hızlı bir şekilde büyümesi beklenmekte. Mobilya'nın Kayseri'de gelişme göstermesinin sonucu olarak mobilyaya girdi sağlayan yan sanayi de oldukça gelişmiştir. Kumaş, keçe, vatka gibi tekstil sanayi ile sünger, metal, cam, ambalaj ve nakliye bunlardan bazıları. Son dönemde panel mobilya üretimine paralel olarak sunta-MDF üretimleri de ülkemizde 5 kat arttı. Şunu söylemem gerekir ki şehrimizde mobilyada kullanılan civatadan süngere, zımba telinden döşemelik kumaşa, plastik ambalajdan cam ürünlerine kadar bütün ürünlerde ölçekleri büyük, kurumsallıklarını sağlamış işletmeler var. Daha önce büyük ve markalı firmalarımızın sürdürdüğü AR-GE ve inovasyon çalışmaları,son 5 yıldır mobilya yan sanayi tarafından da yapılıyor.
Bunun yanında şehrimizde hem mobilya hemde mobilya yan sanayiine teknolojik makine üreten firmalarımızın sayısı da artmıştır.