Kayseri ve Antep

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU SOYLU

[email protected]

Gezgin bir Yahudi'nin yolu Kayseri'ye düşer. Yahudi her gittigi şehirde bir şekilde ticaret yapar, para kazanır ve yoluna devam edermiş. Burda da bir iş yapmak istemiş, yürürken düşünüyormuş ne yapabilirim diye; bir bakmış dilenci kaldırımda oturmuş dileniyor önünde bir tas. Tas antika, kafayı takmış ona, ileriden dönmüş adamla laflamaya başlamış. Derken, "Yahudi ben hayvanları çok severim bana bu tastan süt içen kediyi satar mısın?" demiş. Dilenci, "Neden olmasın satarım" demiş. Yahudi sormuş, "Kaç lira istiyorsun?" diye. Dilenci "500 lira istiyorum" deyince Yahudi "Yuh" demiş, "Bu kedi o kadar etmez ki." "İşine gelirse" demiş dilenci. Yahudi düşünmüş, hesap yapmış, "Ben bu tası 500 liraya alırım 750 liraya satarım" demiş ve tekrar dilencinin yanına giderek "Ver bakalım kediyi" demiş. 500 lirayı sayıp vermiş ve kediyi alıp gitmiş. Bir gün sonra tekrar gelir bakar dilenci orada oturuyor. Kediyle yanına giderek "Arkadaşım bu kedi dünden bu yana hiç bir şey yemedi, herhalde alıştı bu kaptan süt içmeye, şu önündeki tası versene bana" demiş. Dilenci "Neden?" demiş; Yahudi, "Kedi bir şey yemiyor, alışmış ver de yemeğini onda yesin" demiş. Dilenci, "500 lira ver vereyim" demiş, Yahudi "Ya bu tas o kadar etmez ki" demiş; düşünmüş "Tas 500 lira, ikisinin toplamı 1000 lira" demiş sonra "Al ozaman kedini ver paramı" demiş. Dilenci "Veremem. Ben bu tasın sayesinde günde 10 tane kedi satıyorum" deyince Yahudi, "Bir daha Kayseri'nin yakınından bile geçmem" demiş.

Kayserililerin Yahudilerden ticarette daha ileri olduğunu anlatan çok sayıda fıkradan birisi ile başladım yazıma. Bu fıkrayı yazımda kullanmama sebep olan ise Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı.

Kayseri Sanayi Odası'nın her yıl ilin başarılı firmalarını ödüllerdiği törende Bakan Yazıcı bu fıkrayı anlattı. Gururumuz okşandı, güldük hep beraber. 

Gururumuz okşandı dedim ama TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kürsüye çıkınca  durum biraz değişti. Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı toplantılarının ilkini başlatmak için aynı günün sabahında Gaziantep'te olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Gazianteplilerin kendisine söylediklerini hemşerileriyle paylaştı.

"Eskiden Antepliler olarak hep Kayseri'yi örnek alırdık.  Şimdi aramızdaki fark çok açıldı. Biz sizi geçtik. Bugün ihracatımız 4.5 milyar dolara yaklaştı" dediklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, Kayseri'nin geçmişteki başarısını geleceğe taşıması gerektiğini, bunun için daha fazla katma değerli ürünler üretmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda yeni üretim modellerine Kayseri'nin biran önce geçmesi gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerin uyguladığı çok büyük alanları kapsayan çok fazla yapıyı içinde barındıran Özel Ekonomi Bölgeleri'nin bu modellerden birisi olduğunu ve ülkemizin geleceğini şekillendirici bu yapıya biran önce geçmemizin gerekliliğini anlattı.

Rekabet iyidir, güzeldir, dinamik tutar, yenilenmeyi sağlar. Antep'in Kayseri'yi örnek alması ya da rakip görmesi bir başarı getiriyorsa daha fazla başarı örnekleri yaratmamız gerekiyor. 

Ticarette, şehircilikte Kayseri, ihracatta, sektör çeşitliliğinde Gaziantep, sektör kümelenmesinde, kadın istihdamında Denizli, katma değerli ürünler üretmede Bursa, sosyal gelişmik açısından Eskişehir, çok kültürlü olma özelliğini turizmine yansıtan Hatay. Bütün kentlerimizin kendine has özellikleri başarıları var. Ne kadar çok dışa dönük, ne kadar çok başarı modellerini incelmeye açık isek istenilen hedefe ulaşmaya o kadar yakınız demektir. Yeter ki emeğimizi esirgemeyelim.