Kayseri ve kümelenme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mevlüt BİLİCİ / Kayseri Valisi

Zenginleşmenin ve güçlenmenin yolu bir araya gelmekten geçiyor. Sanayi üretiminde aynı işi yapanların bir araya gelerek, ortalık kurmaktan başka çıkış yolları kalmamıştır. Önümüzdeki dönemde de bu birlikteliği sağlamayanları zor günler beklemekte. Artık işletmeler rakiplerini düşman olarak görmüyor ve onlarla işbirliği oluşturarak daha çok kazanmanın yollarını araştırıyor. Bugün küçük olsun benim olsun prensibiyle hareket edenlerin kaybettiği bir süreç yaşanmakta. Dünyada daha önce rekabet eden firmanın ve bankaların şirket evliliği yaptığını görüyoruz. Firmaların ölçekleri düştükçe kârlılık ve verimlilik oranları artmakta. Özellikle kümelenme modelinin uygulanmasıyla birlikte işletmeler uluslararası piyasalarda etkili ve rekabetçi, fark yaratacak yapıya sahip olacaktır.

Kümeleme modelinin birçok ülkenin sektörel açından dünyada söz sahibi olmasına önayak olduğunu görüyoruz. Otomotiv deyince Almanlar, televizyon deyince Japonlar, bilişim denilince ABD akla gelmekte. Ülkemizde Adıyaman tekstil sektöründe kümelenme yaparak  başarıya ulaşan bir ilimizdir. Bursa'da otomotiv kümelenme yapılanmalarına örnek verilebilir. Kümelenmenin alt kolu olabilecek olan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2007-2009 yılını kapsayacak şeklinde gerçekleştirilen Bölgesel Rekabet Operasyonel Programı proje teknik çağrısı başlatılmış durumda. 16 Ocak 2009 tarihine kadar projelerin hazırlanması isteniyor. Avrupa Birliği katılım öncesi yatırım aracı İFA kolundan sağlanan 76 milyon Euro'luk hibe desteğinden yararlanacak iller arasında Kayseri de yer alıyor. Kurum ve kuruşlara proje çağrısı yapıldı.  Projelerin sanayi, AR-GE, inovasyon, bilgi teklonojisi, turizm altyapıların geliştirilmesi ve kümelenme faaliyetlerine yönelik olması gerekiyor. Bu itibarlı kurum kuruluşların hazırlayacakları projeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunmaları, ilimiz  sanayisi açısında önemlidir.

Kayseri ve İncesu organize sanayi bölgelerinde yatırıma hazır 526 parsel bulunmakta. Söz konusu OSB'lerde ihtisaslaşma ve kümelenme modeli hayata geçirilebilir. Kayseri bulduğu coğrafyaya göre savunma sanayii yatırımlarının yapılması açısından uygun bir duruma sahip. Ana Tamir, Taksan gibi firmaların ilimizde  bulunması da diğer avantajlı unsur olarak karşımıza çıkmakta.

Organik tarım yapılması, mermerler tesislerin kurulması Kayseri'ye uygun yatırımlar olarak görülebilir. Önerilen bu yatırımların hayata geçmesi ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) ilimiz KOBİ'lerinin rekabet seviyelerini artırmasına ve kümelenme programının yaygınlaştırılmasına önemli katkıları olabilir. ABİGEM'den  kümelenme konusunda özellikle çaba sarf etmesini bekliyoruz.