Kayseri'de tarımsal teknopark kurulabilir mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şaban ÜNLÜ / Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

Tarımsal teknoparklar tarımsal bilgi -üretim ve destek merkezleri, ekim alanları, deneme çiftliklerinin  yanında, ürün işleme ambalajlama, depolama, nakliye ünitelerini de içinde barındıran "tarladan rafa" ürün yolculuğunun her etabının gerçekleştiği entegre bir sistem. Bu sistemde temel amaç bilginin ticarileştirilmesi ve bilim ile iş hayatı arasında iletişim  sağlanması.

Tarımsal teknoparklar mevcut faaliyetine ek olarak ziyaretçi kabul  etmekte, yeme, içme, perakende satış ve konaklama hizmeti vererek de gelir sağlamakta.

Teknoparkların faaliyet alanı ürün potansiyeline, arazi koşullarına, toprak yapısına ve iklim özelliklerine göre belirleniyor. Araştırmacılar Feryal Tilmaç ve Müge Çakar'ın  İstanbul Ticaret Odası ile  Edirne Ticaret ve Sanayi Odası için hazırladığı tarımsal teknopark model önerisinden yola çıkarak Kayseri'de kurulacak bir teknoparkın hayvancılık ve endüstriyel bitkileri kendisine faaliyet alanı olarak seçmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tarımsal teknoparkların atıl kamu arazileri ve tesisleri üzerinde kurulması tercih edilmektedir. Arazi ve tesis satın alınabilinecek ya da, kiralanabilinecektir. Tarımsal teknoparkların kuruluş yerine ulaşım imkanlarının verimlilik  kriterine uygun olması gerekiyor. Toplu taşım araçlarının gelip geçtiği yer olması, sosyalleşme açısından önemli görülmekte. Tarımsal teknopark kurulurken, mevzuat açısından kamudan arazi ve tesis alınmasında, kredilerden ve teşviklerden yararlanılmasında sorun çıkmayacağı görülüyor.

Kayseri'de kurulacak tarımsal teknopark bir idari merkezini, ekim alanlarını, deneme çiftliklerini, hizmet destek birimlerini, AR-GE laboratuvarını, ürün işleme birimlerini, ambalajlama birimini, depoları ve lojistik birimlerini kapsayan bir entegre üretim sistemi olarak planlamalı diye düşünüyorum.

Faaliyet alanını hayvancılık olarak seçecek Kayseri Tarımsal Teknopark'ında küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin birlikte yapılamasında yarar var.

Uygun arazi bulunduğunda hayvancılığa girdi olacak tarımsal ürün de ekilebilecektir. Hatta, ek olarak hem yem için hem de sofralık için kapari yetiştirilebilir.

Ayrıca; Kayseri Tarımsal Teknopark'ına endüstriyel tarımsal ürünleri faaliyet alanı olarak seçilebilir.

Her ne kadar önerilmemişse de bu teknopark  arıcılığı da kendine faaliyet alanı olarak seçilebilir. Kayseri'nin arıcılık konusunda önemli bir bilgi birikimi ve potansiyeli olduğuna inanıyorum.

Kâr marjı yüksek bir yatırım kolu olması, çok büyük arazi tahsisine ihtiyaç göstermemesi , işletme giderlerinin azlığı, ürün çeşitliliği gibi nedenlerle arıcılık öncelikli bir tarımsal teknopark  Kayseri'de başarılı olacaktır.