Kayseri'den kültür esintileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Büyükşehir Belediyesi bu kez kolları kültür turizmi için sıvadı. Kale İçi Projesi artık uygulama aşamasında. Selçuklu Müzesi açılış için gün sayıyor. Türk Tıp Tarihi Müzesi de öyle. Gün sayanlar arasında, geçmişin kent yaşantısından, günümüze kesitler taşımaya hazırlanan taş konaklarıyla ünlü Eski Kayseri Mahallesi de var.

Kayseri Kalesi anıtsal bir yapı. Türkiye'nin ayakta kalabilen tek "sitedal" kalesi. Şehrin ortasında yükselen dikdörtgen planlı bu yapı, uzun yıllar tarihi dokuya ters düşen işlerde kullanıldı. Şimdi ise başlatılan düzenleme çalışmaları ile geleceğin "kültür kalesi" olmaya hazırlanıyor.

Proje uyarınca, kale içi otantik çizgiler taşıyan yapılarla donatılacak. Bu yapıların bir bölümü sanatsal etkinliklere açılırken, bir bölümü de, kent kültüründen tarihsel kesitler yansıtan eserlere ayrılacak. Kalede, arkeolojik eserlerin korunup saklanacağı bir de müze olacak.

Kayseri'de kültürel gelişim, belediyenin katkısıyla hareketli bir süreç yaşıyor. Artık konservatuarı, tiyatrosu var. Şiir günleri düzenleniyor; konserler veriliyor. Sohbet etkinlikleri ve de sanatsal ağırlıklı diğer aktivitelerle, kent halkına "şehirli olma" bilincinin önemi anlatılmaya çalışılıyor.

Geçenlerde tanıtımı yapılan 9 yeni eserle, belediyenin yayımladığı kitapların sayısı yüze yaklaştı. Birbirinden değerli bu kitaplar, kentin geçmişte kalan hafızasını gelecek kuşaklara aktarmakla kalmıyor, eriştiği sayısal tablo ile Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Yayımlanan kitapların en alımlısı, kuşkusuz Kayseri Ansiklopedisi. Bilindiği kadarıyla İstanbul'un var; galiba Bursa'nın da ansiklopedisi yapıldı. Denilebilir ki, üçüncü cildi hazırlık aşamasında olan Kayseri Ansiklopedisi gerek içerik, gerekse baskı kalitesi bakımından mevcutların en iyisi… Kentsel içerikli eserlerin, raflardaki yerini alarak kitap kültürüne zenginlik kattığı bir gerçek. Hele ki bunlar, "kitap gibi kitap" olmanın ötesinde, "mükemmel eserler dizisi" olabilme farklılığına sahipse… Taş yapı sanatının özgün birer simgesi olan anıtsal yapıların, koruma amaçlı projelerle yatırım kapsamına alınması, doğrusu şehircilik adına mutluluk verici bir gelişme. Tabii, ülkenin kültür envanterine zenginlik katan kitaplar da öyle…

Kayseri'nin kültürel etkinlik grafiği çıta yükseltiyor. Bunda en büyük pay, elbet Başkan Mehmet Özhaseki'ye ait. Tabii, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan ile Belediye Kültür ve Tarih Danışmanı Mehmet Çayırdağ'ın hakkını da teslim etmek gerek.

Yüreklerine sağlık.