Kayseri'den yeni başarı hikayeleri çıkarılmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamil AKÇADIRCI / Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü     

Dünyanın ilk organize ticaret merkezi olarak kabul edilen Kültepe'de başlayan ticaret  geleneğini tarih boyunca sürdüren Kayseri, 5 milyar doları aşan üretimi, 2.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, binin üzerinde üretim merkezi ve 130 bin kişiyi aşan istihdamı ile ülkemizin önemli bir ticaret ve sanayi şehri.

Yenilikçi, girişimci, çalışkan ve hayırsever insanı ile bir marka şehir.  İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre 19. olan Kayseri, imalat sanayiinde katma değerin Türkiye içindeki payı sıralamasında ise 14. sırada. Sanayicilerimiz tarafından 118 ülkeye 3 serbest bölgeye 2008 yılı sonu itibarıyla 1 milyar 129 milyon 748 bin dolar ihracat yapılmıştır. Ancak diğer gümrük kapılarından yapılan Kayseri üretimi

sanayi mallarının ihraç değerinin 1.5 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Kayseri'de toplam 133 bin 711 sigortalı çalışan var. OSB'lerinde 38 bin 954, KSS'lerinde 36 bin 902, serbest bölgede bin 600  kişi istihdam ediliyor.

Türkiye'nin yıldız şehirlerinden Kayseri, ulaşım, enerji, altyapının uygunluğu, zengin yeraltı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda. Kayseri'de ön plana çıkan sektörler; mobilya ve ev tekstili, metal eşya, tekstil dokuma, inşaat ve yapı malzemeleri, ambalaj, gıda. Türkiye genelinde Kayseri'de kümelenme görülen sektörler ise; ana metal sanayi, makine üretimi, mobilya, tekstil gıda sektörleridir.

İlimizde toplamda 44.2 milyon metrekare planlı endüstri alanı var. Türkiye'de ilk üniversite sanayi işbirliği vakfı 1985 yılında Kayseri'de kuruldu. İlimizde 4 bin 17 tescilli marka, 24 patent, 383 faydalı model ve 2 bin 767 endüstriyel tasarım bulunmakta. Kayseri, iller sıralamasında 2008 yılı itibarıyla; endüstriyel tasarım tescilinde (bin 154) ile 5'inci, patent tescilinde (3) ile 9'uncu, marka tescilinde (591) ile 10'uncu, faydalı model tescilinde (62) ile 5'inci sırada yer alıyor. Tescilli 5 coğrafi işaret var.

Kayseri'nin güçlü yanlarını girişimcilik ve ticari zeka, ticaret ve sanayi geleneğinin çok köklü ve eski olması, toplumsal dayanışma ve yardımseverlik, güçlü sanayi yapısı, sanayi ve ticaret imajı ( Kayseri reklamı), fiziki altyapı, ulaşımda kolaylık, coğrafi konum (iç pazarda), üniversite ve teknokentin varlığı, zengin maden varlığı ve jeotermal kaynaklar, kazan kazan ilkesinin ekonominin her alanın da uygulanmış olması, sağlık tesislerinin çokluğu oluşturuyor.

Zayıf yanlarını, AR-GE çalışmalarının azlığı, yüksek teknolojiyi yakalayamamak, kalifiye işgücü yetersizliği, fizibilitesiz yatırım, şirketleşme, ortaklık ve kurumsallaşma kültürünün zayıflığı, profesyonel yönetim anlayışının gelişmemesi, kadın girişimci azlığı, coğrafi konum, şehir merkezi ile ilçelerin gelişmişlik düzeyi arasındaki farklılıklar oluşturuyor.

Kayseri'de üniversite-sanayi işbirliğine hız verilerek iş gücü niteliklerinin gelişimi ve teknik ara eleman

sağlanması, savunma sanayii tesislerinin kurulması, (Hava İkmal Bakım Merkezi, Anatamir Fabrikası,Taksan  gibi tesislerin varlığı avantajdır), hayvancılık ihtisas OSB'lerin kurulması, jeotermal kaynaklarla tarıma dayalı seracılık OSB'nin kurulması, madenlerimizin nihai ürün haline getirilerek yüksek katma değer oluşturulması, kış turizmi avantajının en kısa sürede etkinleştirilmesi, sanayicinin teknolojik ürünler üretmesi, rekabet gücünün artırılabilmesi ve markalaşabilmeleri için şirket birleşmeleri sağlanarak kurumsallaşma, teknokent, KOSGEB, TEKMER ve sanayicilerin işbirliği ile AR-GE ve inovasyon çalışmaları yapılarak somut projeler gündeme getirilmelidir. Böylece Kayseri'den başarı hikayeleri çıkarılmalıdır.