KDK'ya 7 bin 500'den fazla başvuru yapıldı
Kamu Başdenetçisi Malkoç, kurumun verdiği kararların bağlayıcı olmadığını ancak bundan sonraki olaylar için yol gösterici olduğunu söyledi. Malkoç, kuruma göreve başladıkları 2016 yılından bu yana 7 bin 500'ün üzerinde başvuru yapıldığını belirtti.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.
Kurum üyelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllığına seçildiğini ve üyelerin görevden alınma gibi bir durumlarının olmadığını anlatan Malkoç, kurumun özel bir bütçeye sahip olduğunu, Maliye Bakanlığının onayına tabi olmadığını ve bu durumu kurum açısından önemli bir avantaj olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Malkoç, yasama organı tarafından seçildiklerini ve yürütmeyi denetlediklerini anlattı.
Kamu denetçiliğinin karalarının tavsiye kararı niteliğinde olduğunu belirten Malkoç, "Kararlarımız bir bakıma zayıf kararlar gibi görünüyor ama kamu denetçiliğinin gücü aslında buradan geliyor. Mahkemelere müracaat edildiğinde verilen kararlar bağlayıcı ama o şahıslar için bağlayıcı. Bizim verdiğimiz kararlar bundan sonraki olaylara da yol gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Kamu denetçiliğine kaymakamlıklardan, valiliklerden, elektronik ortamdan veya mektupla başvuru yapılabildiğini kaydeden Malkoç, müracaatlar için ücret alınmadığını ve başvuruları 6 ayda neticelendirmeleri gerektiğini bildirdi.
"Kuruma başvuru 7 bin 500'ü aştı"
Malkoç, vatandaşın avukatlığını yaptıklarına ve idareye yol gösterdiklerine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2016 yılında göreve başladıktan sonra kurumun genel bir değerlendirmesini yaptık. Kararlarımıza yeni bir karar daha ilave ettik. "Dostane çözüm" kararı... Vatandaşımız bize müracaat ettiğinde, idareyi zorlayıp vatandaşın işini görmek için kararımızı çeşitlendirdik. Bunun çok faydalarını gördük. Kurumumuz yeterince tanınmıyor, dört yıllık bir kurum. Bundan sonra gün geçtikçe tanınırlığı artacaktır. Sivil toplum örgütleri ile çalışmalarımızı sıklaştırdık. Her ay farklı konularda çalışmalar yapıyoruz. Geçen yıl 5 bin 600 civarında müracaat oldu. 19 Haziran 2017 itibarıyla müracaatımız 7 bin 500'ü aştı. Tanındıkça vatandaş seviyor, derdini çözmek için bize müracaat ediyor. Kurumun en önemli güçlerinden birisi özel rapor hazırlama imkanı. Bu ciddi anlamda bir imkan."