Kenan Evren ifade verdi

"12 Eylül darbesi" ile ilgili soruşturma kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı Evren'in ifadesi evinde alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - -Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturmada dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in ifadesini evinde aldı. Evren’in sağlık sorunları nedeniyle ifade alma işlemi Ankara Merkez Orduevi’ndeki General Lojmanları’nda gerçekleştirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturmada dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in ifadesini evinde aldı. Evren’in sağlık sorunları nedeniyle ifade alma işlemi Ankara Merkez Orduevi’ndeki General Lojmanları’nda gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde Evren’in evine gelen avukatı Ömer Nihat Özgün de müvekkilinin ifadesi alınırken hazır bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "12 Eylül darbesi" ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgün,  merkez ordu evinden ayrılırken gazetecilere açıklama yaparak soruları yanıtladı.

Özgün, yaklaşık 2,5 saat süren ifadede Kenan Evren'e 12 soru sorulduğunu kaydetti.

Bu soruların tümünün içeriğinin 12 Eylül ve öncesine ilişkin olduğunu ifade eden Özgün, şöyle konuştu:

"Takdir edersiniz ki soruşturma devam ediyor. Soruları tek tek sizinle paylaşmamız mümkün değil ancak sayın Kenan Evren kendisine yöneltilen 12 soruya da tek tek cevap verdi ve soruşturmanın bu aşaması sona erdi. Şimdi çarşamba günü aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA hastanesinde yatan sayın Tahsin Şahinkaya'nın ifadesine başvurulacak. Çarşamba saat 11.00'de onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığı dava açılması veya açılmaması yönünde karar verecek."

35'inci maddeye dayanarak yönetime el koyduk

Özgün, Kenan Evren'in soruların hepsine açıkça cevap verdiğini kaydetti.

"Kenan Evren'in yönetime el koymayı neyle açıkladığının" sorulması üzerine Özgün, "Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, 'o günkü ülkenin şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını' söyledi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir