Keneyle mücadele için doğaya keklik ve sülün bırakılacak

Çevre ve Orman Bakanlığı, 49 bin 500 kanatlı hayvanı keneyle mücadele amacıyla doğaya bırakacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığı, keneyle mücadele amacıyla bu yıl itibarıyla 27 bin keklik ve 22 bin 500 sülün olmak üzere toplam 49 bin 500 kanatlı hayvanın doğaya bırakılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir ülke olduğu belirtildi.

Türkiye'nin bu zenginliğinin, doğal yaşam ortamlarının tahrip olması, yanlış tarım uygulamaları, kontrolsüz zirai ilaç kullanımı, bilinçsiz avcılık gibi etkenler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu vurgulanan açıklamada, "Bu tahribattan en büyük zararı, milletimizin kültüründe belki de en önemli yer bulmuş, şarkılara ve türkülere konu olmuş, tarım zararlıları olan süne ve kımılla mücadelede tesirli olan keklikler ve ana vatanı Türkiye olan sülünler görmüştür" ifadelerine yer verildi.

Keklik ve sülünlerin tabiattaki devamlılığını sağlamak ve gelecek nesillerin bu zenginlikten mahrum kalmamaları amacıyla 1969 yılından itibaren Bakanlığa bağlı üretim istasyonlarında sülün ve keklik üretimi yapılarak doğal dengenin desteklendiğine işaret edilen açıklamada, süneyle mücadelede kullanılan kimyasal maddelerin zararlarını ortadan kaldırmak için bunun yerine kekliklerin kullanılması gerektiği bildirildi.

Samsun-Gelemen, Bursa-Ovakorusu ve İstanbul-Polonezköy'de sülün, Kahramanmaraş- Kapıçam, Yozgat, Gaziantep ve Afyonkarahisar'da keklik üretim istasyonlarının faaliyette olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Keneyle etkin mücadele kapsamında Bakanlığımızca keklik ve sülün üretimine ağırlık verilmiştir. Bu kapsamda 2009 yılında 11 bin 865 keklik ve 18 bin 33 sülün olmak üzere toplam 29 bin 898 kanatlı hayvan tabiata bırakılmıştır. Bu yıl itibarıyla da 27 bin keklik, 22 bin 500 sülün olmak üzere toplam 49 bin 500 kanatlı hayvanın tabiata bırakılması hedeflenmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir