Kenya'da evleri bir Türk inşa ediyor

Osman Erdinç Elsek bugünlerde Doğu Afrika basınının en çok konu ettiği işadamlarından biri.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Bir Türk iş adamı, Osman Erdinç Elsek bugünlerde sürekli Kenya basınında. Nedeni, Elsek'in ülkenin ucuz konut açığını kapatacak projeler geliştirmesi. Kenya'da devam eden 175 konutluk projesinin yanında, yakında 140 adetlik başka bir konut inşaatına başlayacak olan Elsek'in portföyünde, üniversite binalarından terminallere, büyükelçilik binalarından iş merkezlerine kadar birçok farklı yapı bulunuyor. Peki kim bu Türk işadamı?

Ersek'in hikayesi başından sonuna kadar soluksuz okunacak bir hikaye. Safi Ofer'in gemilerinde kaptanlık yapan, 1996'da buradan ayrılan Elsek, kurduğu şirketle Angola'ya ihracat yapıp Antalya limanından ihracat şampiyonu oldu. Bu olayın ardından iddiasına göre haksız bir şekilde 96 gün hapis yatan ve bu dönemde işleri ters gitmeye başlayan Elsek'e bir darbe de yine kendi iddiasına, göre bir çalışanından gelmiş. Çalışanının sahte senet düzenleyerek banka hesaplarına 2 yıl boyunca erişmesini engellediğini söyleyen Elsek, bu dönemde ödemelerinde sıkıntı yaşamış ve 142 çalışanının işine son vermek zorunda kalmış. Yıpratıcı hukuki mücadeleler sonrasında yaşadığı kızgınlıkla Türkiye'yi terk eden Elsek, her şeyini geride bırakarak Kenya'ya yerleşmiş.

Güney Sudan'da İspanya Konsolosluğu'nu inşa ediyor

Önce Türkiye'den ithalat yapmış. Daha sonra emlak alanındaki boşluğu gören ve kendini o yönde geliştiren Elsek, kurduğu Elsek Construction ile bölgenin önde gelen işadamlarından olmuş. "Şimdi dönüp baktığımda o günlerde beni çok üzenlere teşekkür ediyorum, çünkü o sayede bu noktadayım" diyen Elsek, bugün sadece Kenya'da değil tüm Doğu Afrika'da büyük projeler peşinde. Konut projelerinin yanında Kenya'da, 28 bin metrekarelik Presybetirean University, bin 300 metrekarelik Siginon Terminali inşaatı projeleri devam eden Elsek'in yine bu ülkede başlamayı planladığı başka bir üniversite inşaatı, küçük bir sanayi sitesi kurulumu ve lüks prefabrik ev projeleri bulunuyor.

Diğer bir Doğu Afrika ülkesi olan Ruanda'da da yatırımları bulunan Ersek'in, bu ülkede de 31 bin metrekarelik Ruanda Tourism University Collage, 12 bin metrekarelik Ruanda Busıness Center ve 11 bin metrekarelik Ruanda Freezone Workshop inşaatları devam ediyor.

Elsek, son olarak 2 hafta önce bağımsızlık referandumu yapılan ve yakın zamanda bağımsızlığını kazanması beklenen Güney Sudan'da da İspanya Konsolosluğunu yaparak bölgede iş yapabilme kapasitesini ortaya koydu. Geçen yılı 13 milyon dolar ciroyla kapatan Osman Elsek'in şirketi Elsek Grup, 2011'de ise hedef büyüttü. Bu yıl 50 milyon dolar ciro hedefleyen firma bunun 5 milyonunu ilk ayda gerçekleştirdi bile.

Kenyalı olmayan tek gümrük komisyon kuruluşu biziz

Bölgede iş yaparken bir konuda yerel insanlara ihtiyaç duyduğunda büyük zorluklar yaşadığını belirten Elsek, çözümü kendi gümrük komisyon şirketini ve taşıma firmasını kurmakta bulmuş. Elsek, "Burada ithalatı kendiniz yapmalı, limandan fabrikanıza kadar taşımayı ve gümrüklemeyi kendiniz yapmalı, fabrikada üretimi kendiniz yapmalı ve dağıtım taşımasını da kendiniz yapmalısınız ve hepsini de güvendiğiniz elemanlar ile yapmalısınız" diye konuşuyor.

Elsek bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: "İthalat yapabilmeniz için öncelikle ithalat yapmadan IDF denilen bir numara ve form almak zorundasınız. Bunu ancak kayıt olmuş firmalar alabiliyor. Yani siz daha ithalatınızı gerçekleştirmeden proforma faturanız ile alacağınız yeri, alacağınız fiyatı, taşıma fiyatınızı çok önceden (yaklaşık 75 gün önce) gümrük komisyonu acentenize bildiriyorsunuz. Burada çalışan kişi sizin her şeyinizi biliyor. Bu kişilerin sizin ticaretinizi batırmaları an meselesi. Aynı malı sizin firmanızda çalışan adam ile anlaşarak öğrenip daha ucuza Hindistan'dan sunabilirler.

Sistem zaten senelerdir böyle yürüyor. Dışardan ticaret adamları geliyor, paralarını batırıp gidiyorlar . Bu nedenle biz çok zorluklara rağmen kendi firmamızı tekel olan kuruluşlara karşı çeşitli oyunlar yaparak kurmak zorunda kaldık. Kenya'daki tek yabancı uyruklu gümrük komisyon kuruluşu biziz. Bu tarihte de tek."

Üç konteynerı bulunan gemiyi Somalililer kaçırdı

Tek sorun gümrüklerde mi? Elsek, Somalili korsanların da hedefi olmuş, konteynerları boş gelince yine kendi nakliye firmasını kurmak zorunda kalmış. Elsek, 3 konteynerının bulunduğu bir geminin 5 ay boyunca Somalili korsanlar tarafından rehin tutulduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Ancak asıl sorun korsanlar değil. Malınız onlardan kurtulup geldiğinde bile, limanda CFS denilen (Contaıner Freight Station) denilen depolara alınmakta. Orada konteynırınız açılıp boşaltılırsa hiç haberiniz bile olmaz. Benim 3 konteynerım içi boş geldi. Taşıma firmalarının elinde packing list (konteynırın içersindeki malzeme listesi) olduğundan malınız size ulaşmayabilir. Baktık başka çıkar yok yok, bu sıkıntıları aşabilmek için kendi nakliye filomuzu kurmamız gerektiğini anladık ve kısa süre içinde bu şirketi de kurduk."

Elsek halen Doğu Afrika'da pek çok inşaat projesine devam ediyor. Bundan sonrası için ise çok daha büyük çaplı projelerin peşinde. İlk hedefi Ruanda'ya bir liman kurmak. Şimdilik ayrıntıları açıklamıyor ancak görünen o ki Afrika medyası Elsek'i bundan sonra da çok haber yapacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir