KESK, 'grev hakkında' ısrarlı

Devlet Bakanı Arınç, KESK'i ziyaret ederek Anayasa değişikliği konusunda talep ve görüşleri dinledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu ziyaret ederek Anayasa değişikliği konusunda talep ve görüşleri dinledi. KESK Genel Başkanı Sami Evren kamu çalışanlarının grev hakkını ortadan kaldıran düzenlemeyi eleştirdi.

Arınç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu (KESK) ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Arınç, KESK'i ziyaretlerinde görüşmelerinin çok yararlı ve verimli geçtiğini söyledi. Genel Başkan Sami Evren ve KESK yöneticilerinin Anayasa'yı bütüncül bir yaklaşımla ele almak gerektiğini ve 1982 Anayasası'nın bir darbe Anayasası olduğunu söylediklerini ifade eden Arınç, Evren ve KESK yöneticilerinin ayrımcılığa, ırka dayalı bir Anayasa yapımına karşı olduklarını dile getirdiklerini söyledi.

"Bunlar saygıdeğer düşüncelerdir" diyen Arınç, KESK'i ziyaretlerinde hazırladıkları paketi sunduklarını, bunun bir taslak olduğunu, KESK tarafından hem bugünkü düşüncelerinin hem de taslakla ilgili etraflı düşünce ve eleştirilerini ileteceğini belirtti. Arınç, gelecek haftaya kadar yeniden düzenlemek ve bazılarını ekleme imkanlarının da bulunacağını ifade etti.

KESK Başkanı'nın talepleri

KESK Genel Başkanı Sami Evren de görüşmede Anayasa paketine ilişkin öneri ve eleştirileri ilettiklerini söyledi.

1982 Anayasası'nın 1987'den itibaren 81 maddesinin değiştiğini, yeni değişikliklerle bunun 100 maddeye kadar çıkacağını dile getiren Evren, ancak tüm bu değişikliklere rağmen Anayasa'nın ruhunun ve zihniyetinin değişmediğini, bir eleştiri konusu yaptıklarını belirtti. Evren, "Devlet yurttaşlar arasında ayrım yapmamalıdır. Dine, ırka dayalı bir devlet anlayışı olmamalıdır" dedi.

Devletin çalışma hayatının demokratikleşmesini güvence altına alması gerektiğini ifade eden Evren, iş güvencesinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi. Kamu hizmetlerinin kamu yararı esasına göre düzenlenmesi gerektiğini de bildiren Evren, kamu hizmetlerinin, piyasanın insafına teslim edilmemesini istedi. Bu nedenle yapılacak olan Anayasa'da kamu hizmetlerinin özellikle de eğitim ve sağlık hakkının parasız olmasının sağlanması talebinde bulunan Evren, şöyle devam etti:

"Demokratikleşme konusunda son bir yıldır çok tartışmalar gerçekleşti ama bu tartışmalar içerisinde özellikle Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratik bir açılımı maalesef burada göremediğimiz eleştirisini de söyledik. Yine Anayasa'nın 42. maddesinin mutlaka kaldırılması gerektiğini ifade ettik. Çünkü, 'Devletin resmi dili Türkçe'dir'. Burada herhangi bir sorun ve tartışma zaten yoktur ama diğer dillerin yasaklanması, özellikle ana dilde eğitim hakkının yasaklanması gibi çağdışı hükümlerin Anayasa'da olması gerekmiyor. Alevi Çalıştayı gibi demokratik çalıştaylar yapıldı. Bunun da Anayasa'da güvence altına alınması için özellikle Alevi yurttaşların talebi olan Anayasa'nın 24. maddesinin yani zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinin çok dikkate alınmadığını gördük."

Grev hakkı ve toplu sözleşme

"Özellikle de kamu çalışanlarıyla ilgili yapılan Anayasa'nın 53 maddedeki değişikliğe çok ciddi eleştiri ve itirazımız var" diyen Evren, kamuoyuna bu konunun çok yanlış yansıtıldığını öne sürdü. Evren, toplu sözleşme hakkının tanındığı, ancak grev hakkının tanınmadığı şeklinde kamuoyuna bir yansımanın olduğuna işaret etti.

Evren şöyle konuştu:

"Toplu sözleşme hakkımızın olabilmesi için grev silahımızın olması lazım. Bunu tanımadığınız taktirde toplu sözleşme yapma hakkınız kalmamaktadır. Bu düzenleme, uluslararası sözleşmelere aykırıdır, Anayasa'nın 90. maddesine aykırıdır. Bu düzenlemenin bir güvence olarak yapılması gerektiğine inanıyoruz, Çünkü uluslararası sözleşmelerden doğan hakkımızla zaten 25 Kasımda üretimi durdurduk, grev gerçekleştirdik. Bizim grev hakkımız zaten vardı, biz bunun güvence altına alınmasını istiyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir