KESK üyeleri yargılanıyor

KESK ve bağlı sendikaların 72 üye ve yöneticisinin yargılanmasına başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK ve bağlı sendikaların 72 üye ve yöneticisinin, ''PKK/KCK terör örgütüne üye oldukları'' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katılıyor. Duruşmayı, CHP ve BDP'li bazı milletvekilleri ile yabancı sendikacılarında aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de izliyor.

Duruşmada, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.
Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt'un hazırladığı ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de arasında bulunduğu şüphelilerin 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapsi istenen iddianamede, ''memurların organize edilmesi, bulundukları sivil toplum örgütü yapılanmalarında örgütsel tavır ve işleyiş sağlanması, grev gibi önemli bir sosyal ve ekonomik eylem gücü bulunan sendikaların terör örgütü kontrolüne alınması'' amacıyla Kürdistan Halklar Topluluğu/Türkiye Meclisi (KCK/TM) içinde sonradan ''Demokratik Emek Platformu'' (DEMEP) ismini alan bir yapı oluşturulduğu, şüphelilerin de KESK'e bağlı sendikaların iş kollarında, bu yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri savunuluyor.

KESK üyeleri adliye önünde toplandı

KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, tutuklu sendika yöneticileri ve üyelerine destek amacıyla eylem yaptı. Farklı illerden gelip Ankara Adliyesi önünde toplanan sendika üyeleri, tutuklu resimlerinin bulunduğu dövizler açarak, isteklerini dile getiren sloganlar attı. Polis de adliye çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Eyleme, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile bazı yabancı sendikaların aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.

Grup adına basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK'e üye olmanın ağır bir suç olarak görüldüğünü öne sürerek, şunları kaydetti:
"Her emek ve meslek örgütünde demokrasinin gereği olarak farklı anlayış ve düşüncede insanların bir araya geldikleri platformlar bulunmaktadır. İşçi sendikalarından odalara, barolardan işveren sendikalarına hatta futbol kulüplerine kadar hemen her yapı içerisinde birbiriyle demokratik rekabet içinde olan platformların olması doğaldır. Elbette ki KESK'in içinde de benzer platformlar vardır. KESK'in zenginliği olan bu meşru platformları yasa dışı örgütlerle bağlantılı göstermeye kimsenin hakkı yoktur."
Sendika üyelerinin Ankara Adliyesi önündeki bekleyişi sürüyor.