Keskinoğlu Grubu milyarderler ligine giriyor

Bu yılı 750 milyon lira ciro ile bitirmeye hazırlanan Keskinoğlu Şirketler Grubu, her yıl için yüzde 20 ila 30 oranında büyüme hedefliyor. Keskinoğlu, kuş gribi gibi olağanüstü bir durum söz konusu olmazsa, 2012'yi bir milyar liranın üzerinde bir ciro ile

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önder BARLAS

AKHİSAR - Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticileri arasında yer alan ve piliç etinin yanı sıra ileri işlenmiş piliç eti, yumurta, viol (yumurta kabı), yumurta yönlü dişi civciv, etlik civciv organik gübre, zeytinyağı, tek kullanımlık kağıt bazlı sarf sağlık malzemesi, lojistik ve fast food sektörlerinde faaliyet gösteren ve 2010'da 625 milyon lira gelir elde eden Keskinoğlu Şirketler Grubu, bu yılı 750 milyon lira ciro ile kapatmayı planlıyor. Türkiye'de 50 bini aşkın noktada tüketiciye ulaşan ve 75'e yakın ülkeye ihracat yapan Keskinoğlu, yumurta üretiminde yüzde 50, piliç eti üretiminde ise yüzde 20 kapasite artıracak. 2012'de 67 milyon liralık yatırım yapacak olan şirket, her yıl düzenli olarak yüzde 20 ila 30 büyüme kaydedecek.

Gıda sektörünün ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmediğini belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, "Kuş gribi gibi olağanüstü durumlar söz konusu olmadığı takdirde her yıl yüzde 20-30 büyümemizi sürdüreceğiz. Eğer önümüzdeki yıl yüzde 30'luk büyüme gerçekleştirirsek, ciromuzu da 1 milyar liranın üzerine çıkartacağız" dedi.

1963 yılında kurulduklarını ve Akhisar ekonomisinin yüzde 65'inden fazlasını gerçekleştirdiklerini belirten Keskinoğlu, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da büyümelerini sürdüreceklerini kaydetti. Önemli ihraç pazarları arasında Ortadoğu'nun bulunduğunu belirten Keskinoğlu, özellikle Irak'a yoğun  ihracat yaptıklarını kaydetti. Irak'ın yanı sıra İran, Suudi Arabistan, Dubai, Türkiye Cumhuriyetler gibi 73 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Keskinoğlu, bu yıl 75 milyon dolarlık ihracata imza atacaklarını kaydetti.

Tavvuk'lar yayılacak

Tavvuk markası ile fast food sektörüne adım attıklarını belirten Keskinoğlu, şu anda en büyük Tavvuk işletmesinin bütün yatırımlarının bulunduğu Akhisar'da olduğunu kaydetti. Bunun dışında İstanbul'da 4 Tavvuk lokantasının yer aldığını belirten Keskinoğlu, "Gelecek yıl İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir'de toplam 12 Tavvuk lokantası açacağız. 2013 yılında ise yurtdışında başta Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere Tavvuk lokantalarını açmayı planlıyoruz. 2013 yılında yurtiçi ve yurtdışında toplam 50 Tavvuk lokantasına ulaşma hedefimiz var" diye konuştu.

Zeytinyağı sektöründeki markaları Ravika ile Maldivler, Seyşel gibi ada ülkelerine Türkiye'den zeytinyağı gönderen tek şirket olduklarını belirten Keskinoğlu, bu yıl Rusya pazarına girdiklerini ve 2012'de Brezilya ile Kolombiya'ya da zeytinyağı satacaklarını kaydetti. Bünyelerinde 300 bin zeştin ağacı olduğunu belirten Keskinoğlu, Singapur ve Ukrayna'da pazarın ikinci markası olduklarını belirtti. Birçok ülkede zeytinyağı reklamlarının döndüğünü belirten Keskinoğlu, "Irak'ta, Gürcistan'da, Singapur'da, Ukrayna'da televizyon reklamlarımız dönüyor. Yurtdışı reklam bütçemiz yıllık 1.5 milyon dolar" diye konuştu.

Türkiye perakende yumurta pazarında yüzde 68 pay ile lider konumda olduklarını belirten Keskinoğlu, 8 milyon lira yatırımla yeni bir yumurta tesisi kurduklarını kaydetti. 450 bin metrekare üzerinde 15 bin metrekare kapalı alana sahip yeni tesisleri ile yumurta üretim kapasitelerini yüzde 50 artırdıklarını söyleyen Keskinoğlu, "Günlük yumurta üretimimizi 3 milyon adede çıkarttık. 2012 sonunda bu üretimimizi 4 milyon adede yükselteceğiz. Bu yatırım sonrasında şirketin perakende yumurta pazarındaki payı ise yüzde 70'lere ulaşacak" diye konuştu.

Günlük 350 bin piliç

Keskinoğlu Grubu, kapasite artışı ile birlikte mevcut piliç işleme tesisinde yaptığı 11 milyon TL'lik teknoloji makine yatırımı sonrasında günlük kesim adedini de 350 bin adede çıkarttı. Tesise dünyadaki son teknolojiye sahip makine yatırımlarının yapıldığını belirten Keskinoğlu, "Tam kapasite çalışmaya başladıktan sonra yıllık toplam 160 bin ton piliç eti üreteceğiz" dedi. Toplam 58 kümesten oluşan etlik civciv üretimi için 2011 yılında 21 milyon TL'lik damızlık kümes yatırımı yaptıklarını kaydeden Keskinoğlu, "Bu kümeslerde yıllık 40 milyon adet civciv üretilecek. Böylece civciv üretemimiz yıllık 80 milyon adede çıkacak" diye konuştu.

Keskinoğlu, ayrıca ileri işlem üretim tesisinde kapasite artışı ve yeni makine yatırımı için 5 milyon TL, yem üretim kapasitesini artırmak için 2 milyon TL, yarkane ve 36 milyon adet civciv çıkartma kapasiteli kuluçka makineleri için ise 9 milyon TL yatırım yapıyor.

Avrupa kapılarını açarsa üreticilerini zorlarız

Türkiye'nin şu an Avrupa'ya piliç eti satamadığını belirten Keskin Keskinoğlu, bu durumun tamamen politik ve ekonomik olduğunu belirtti. Türk beyaz et sektörünün Avrupa'dan daha kaliteli ve ucuz olduğunu belirten Keskinoğlu, "Eğer Avrupa bize kapılarını açarsa, biz onların üreticilerini ciddi anlamda zorlarız. Avrupa zaten kendi üreticisini korumak için kapılarını açmıyor. Halbuki, açması lazım. Çünkü onlarla yaptığımız anlaşma gereği, biz onlardan kırmızı et alacaktık, karşılığında beyaz et satacaktık. Biz kırmızı eti aldık, ama onlar beyaz eti almıyor" diye konuştu. Tarım Bakanlığı'nın yeni bir kanun üzerinde çalıştığını belirten Keskinoğlu, "Detaylarını çok iyi bilmiyorum ancak bu kanun çıktıktan sonra firmalar Avrupa'ya kendileri başvuracak. Ve Avrupa gelip denetleyecek. İzni denetleme sonra verecek ya da vermeyecek. Ancak bizim firmalarımızın önemli bir kısmı bu izni alacaktır" dedi.

Piliç eti ihracatının yüzde 17'sini yapıyor

Keskinoğlu Şirketler Grubu, 2010'da Türkiye toplam piliç eti ihracatının yüzde 17'sini, yumurta ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu ve ambalajlı zeytinyağı ihracatının da yüzde 18'ini yaptı. 2011 üçüncü çeyreği itibariyle aralarında Amerika, İsveç, Çin, Kore, Singapur, İran, Tacikistan, İsrail, Azerbaycan, Kazakistan, Irak, Arabistan, Güney Afrika, Japonya, Kanada, Malezya gibi ülkelerin de olduğu 73 ülkeye ihracat yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir