KGF, denizcilikte 30 bin kişiye istihdam sağlayacak

DTO Başkanı Metin Kalkavan, KGF'nin teminat vermesi beklenen yaklaşık 100 geminin 30 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİROS - Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Kredi Garanti Fonu'nun, Mayıs ayında çıkan bir kararname ile teminat vermesi beklenen 60-100 geminin, eğer taahhüt olarak faydalanılacak rakam 400-500 milyon dolara ulaşırsa, minimum bir senede 30 bin kişiye istidham sağlayacağını söyledi.

Kalkavan, Yunanistan'da gerçekleştirilecek olan "Posidonia-2010" adlı denizcilik fuarını ziyarete giden DTO üyelerini taşıyan tarihi "Ankara Gemisi"nde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, 13 Mayıs 2010'da çıkan, Kredi Garanti Fonu'nun 'asgari yüzde 15'i tamamlandı' diye kabul edilen gemilerin tamamlanması için ilgili şirketlere işletme kredisi ve/veya yatırım kredisi sağlanmasına teminat vermesini öngören kararnamenin Temmuz ortalarından itibaren uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Sektörde ilk uygulama

Bu kararnamenin denizcilik sektöründe Türkiye'de yapılan ilk uygulama olduğunu belirten Kalkavan, yarım kalan gemilerin tamamlanmasına destek çıkacak bu kararnamenin beklentilerini şöyle anlattı:

"Resmi olarak 2009 Ağustos verilerine göre, Türkiye'de 194 tane ana sınıfta gemi inşa halinde görünüyor. Yan sınıf gemiler de dahil edilirse 280 adet. Ancak bunlardan kabaca 60-100 arasında geminin tamamlanmasını kapsayacağı tahmin ediliyor. Kredi Garanti Fonu'ndan taahhüt olarak faydalanılacak rakam 400-500 milyon dolar olabilir. Bu 60-100 gemi, minimum bir senede, eğer bu rakamlara ulaşırsa, 30 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu kararla çok yavaşlayan, ivme kaybeden sektörümüze ivme kazandıracağız ve atıl kalan donmuş olan yatırım kaynağını ekonominin içerisine kazandıracağız. Bankalarda donuk vaziyette olan 2,5 milyar dolar civarında bir gemi kredisini de yüzde 20 katkı payı yaparak aktif hale getirip değerlerinin artmasını sağlayacağız. Bundan devlet de kazançlı çıkacak.

Devletin vermiş olduğu taahhüt miktarı tamamlama kredisinin yüzde 65'i. Bu gemilenr toplam 8 yılda piyasaya girebilecekler. 30 bin kişinin bir senelik istihdamından Kredi Garanti Fonu ortalama yüzde 1 komisyon alacak. Devletin 30 bin istihdamdan dolayı elde edilecek muhtasar vergileri ve SSK gelirleri ile 300 milyar lira kazancı olacak. Tüketimden dolayı gelecek dolaylı vergileri de olacak. Devletin kaybetme şansı yok denecek kadar az. Geçen sene bunu yapmış olsaydık piyasa çok düşüktü, ama bu sene yükselen bir piyasada bunların ekonomiye aktif olarak katılması sonucunda herkes kazanacak."

2007'de 612  olan gemi siparişi 150'ye geriledi

Metin Kalkavan, Türkiye'deki dinamizm ile Türkiye'de üretici olmanın çok kolay olmadığını belirterek, "2007 yılındaki 612 gemi siparişinden (6,5 milyon dwt) bu zamana kadar, şu anda 1,2 milyon dwt gemi sipariş kaydına gerileme oldu. Bu yaklaşık 150 gemiye denk geliyor" dedi.

2008 yılından önce tersanelerde doğrudan çalışan sayısının 40 bin civarında olduğunu ifade eden Kalkavan, gemi iptalleriyle beraber bu rakamın 12 bine düştüğünü dile getirdi.

Siparişlerin bir çoğunun iptal olduğunu vurgulayan Kalkavan, bu durum için "fırtınada karaya yaklaşamayan geminin burnunu denize dik tutarak koşulların iyileşmesini beklemek" anlamına gelen "Traverse Çıktık" ifadesini kullandı.

Grafik L'den U'ya döndü

Metin Kalkavan, krizden Türk denizciliğinin de etkilendiğini ancak çıkışın başladığını ifade ederek, navlunlarda (taşıma bedeli) geçen seneye kıyasla yüzde 30-60 arasında artış olduğuna dikkati çekti.

Krizde dünyada en fazla etkilenen sektörün deniz taşımacılığı olduğunu dile getiren Kalkavan, yüzde 95 oranında düşüş gerçekleştiğini belirtti.

Navlun piyasaların çöktüğünü vurgulayan Kalkavan, bir gemi günde 200 bin dolar kazanırken, 180 bin tonluk gemilerin kazancının 4 bin 500 dolarlara gerilediğini söyledi.

Bu piyasaların düşmesinin kuru yük için çok uzun sürmediğini anlatan Kalkavan, bu rakamların 2008 Aralıkta dibi gördüğünü, 2009 Şubatında 30 binlere tekrar yükseldiğini, şu anda da Çin'in etkisi ile 40 bin dolarlar civarında bulunduğunu kaydetti.

Kalkavan, 2008 Aralıktan bu yana ekonomik grafiklerin kuru yükte "V" şeklinde geliştiğini, tanker ve konteyner taşımacılığında "L" olan grafiklerin son zamanlarda "U" ya döndüğünü anlattı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir