Kıbrıs, e-Devlet uygulamasına geçiyor

KKTC'de e-Devlet uygulamasına geçişi sağlayacak protokol imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KKTC'de e-Devlet uygulamasına geçişi sağlayacak protokol, Kıbrıs'la ilgili koordinasyondan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında imzalandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlıkta gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, protokolün amacının e-Devlet uygulamalarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. Böylece bürokratik devletten elektronik devlete geçişin başlatılacağını ifade eden Bakan Yıldırım, "Türkiye'de 18 Aralık 2008 tarihinde e-Devlet uygulamaları resmen başlatıldı. O günden bu yana gerek kullanıcı sayısı, gerekse e-Devlet hizmeti alınan kalemler, çeşitli kamu kuruluşlarınca sisteme dahil ediliyor. Yaptığımız işlerde bir prensibimiz var. Türkiye'de ne varsa, ulaşımda, iletişimde, alt yapı projelerinde, Kıbrıs'ta da aynısı olacak. Bu prensip doğrultusunda Kıbrıs'a gerekli teknik ve mali destek verilmeye devam ediliyor" dedi.

Yıldırım, protokolle e-Devlet hizmetlerinin TÜRKSAT vasıtasıyla Kıbrıs'ta da gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Türkiye'de internet kullanımının nüfusun yüzde 42'sine ulaştığını belirten Yıldırım, bunun da e-Devlet uygulamalarının ne kadar önemli hale geleceğini gösterdiğini söyledi.

Cemil Çiçek ise Kıbrıs meselesinin Türkiye'nin milli meselesi olduğunu belirterek, "Baştan beri Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetleri olarak Kıbrıs'a her türlü desteği veriyoruz. Özellikle iktidarımız döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılan destek her yıl artarak devam etmektedir. Bir önceki yıl katkımız 400 milyon dolar civarındaydı. Bu yılki katkımız yaklaşık 600 milyon dolar civarında" diye konuştu.

KKTC'nin eğitimden turizme, ulaştırmadan diğer sektörlere varıncaya kadar her alanda ihtiyaçlarının karşılanmasına, refah seviyesinin arttırılmasına yönelik birçok tedbir aldıklarını, almaya da devam ettiklerini belirten Çiçek, "Bunların başında Türkiye'den su götürülmesi projesi var. Bu önemli bir noktaya geldi. Türkiye tarafındaki ihale yapıldı. Şimdi karşı taraftaki işlemleri tamamlamaya çalışıyoruz. Buna paralel Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a su altından elektrik enerjisi verilebilmesi konusunda ciddiyetle çalışıyoruz" diye konuştu.

Çiçek, e-Devlet projesiyle Kıbrıs'ta daha etkin, verimli ve çağdaş bir devlet hizmetinin gerçekleşmesinin sağlayacağını belirterek, böylece vatandaş ve yatırımcı memnuniyetinin artacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Cemil Çiçek ile Binali Yıldırım, protokolü imzaladı. Törenin ardından bir gazetecinin Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya ilişkin sorusu üzerine Çiçek, "Dün bana sordular, cevapladım. Dünden bugüne değişen bir şey yok. Batı cephesinde yeni bir şey yok" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir