Kıbrıs görüşmelerinde al-ver süreci başlıyor

Kıbrıs'ta Kuzey ile Güney kesim liderleri yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde bugün yine bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinde haftaya al-ver sürecine geçiyor.

Eroğlu ve Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yaptıkları görüşme sona erdi. Lefkoşa ara bölgede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilci Lisa Buttenhaim'in ikametgahıdan yer alan ve yaklaşık 5 saat süren görüşmede, iç güvenlik kapsamındaki "polis" konusu ele alındı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmenin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, güvenliğin iç boyutunu yani polis konusunu görüştüklerini ifade ederek, bu konuda daha önce sunulan öneriler üzerinde değerlendirmeler yaptıklarını, haftaya salı günkü görüşmede bu konuyu tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

"Polis konusunda bayağı ilerlemeler olduğunu" kaydeden Eroğlu, "Bazı ufak tefek pürüzler vardır bunları da salı günü halledebilirsek bu başlığı kapatmış olacağız" dedi.

Yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında son konunun "garantiler" olacağını belirten Eroğlu, bugünkü görüşmede kısaca bu konuya da girdiklerini, görüşlerini söylediklerini, ancak "konu nasılsa garantörlerin olduğu toplantıda tartışılacak düşüncesiyle derinliğine incelemediklerini" söyledi.

Eroğlu, 4 Ekim Salı günü polis konusuyla ilgili kısa görüşmeden sonra 6 haftalık görüşmedeki karşılıklı al-ver konularını gündeme alıp görüşeceklerini bildirdi.

Eroğlu, liderlerin 30 ve 31 Ekim'de New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla iki günlük toplantı yapacağını belirtek, bu toplantılarda karşılıklı al-ver arayışında olacaklarını kaydetti.

Eroğlu, toplantının Camp David benzeri olmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir